Villkor

Sautera – woka på franska

Av | 20 mars 2017

”Sauter” betyder ”hoppa” på franska. Själva poängen med den relativt djupa och skålformade stekpannan som fått namnet sauteuse är att fint skurna råvaror ska hoppa runt på hög värme under kort tid.

Målet är att protein som sauteras ska få en hårdstekt, smakrik yta utan att torka ut. Och att grönsaker ska hinna bli heta utan att tappa spänsten och knaprigheten. Därför är hög värme ett måste. 

Formen påminner om en wok eftersom principen för tillagning är densamma: Det ska räcka med ett ryck med ena handen för att innehållet i sauteusen ska fara runt – utan att fara ut. 

En sauteuse har blygsamma dimensioner även i ett proffskök. Den är till för att få till ett perfekt resultat på en mindre mängd ingredienser i taget, till exempel till garnering. För mycket råvaror kommer att kyla ner pannan så att upphettningen går för långsamt.

Mat som åker ner i sauteusen ska vara skuren i lika stora munsbitar så att allt blir upphettat och färdigt lika fort.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies