Villkor

Äpple-aprikos Tarte Tatin

0 stjärnor
Recept: Tina Nordström

Ingredienser

4 portioner

Blixtsmördeg (kallas Àven amerikansk smördeg), rÀcker till 2 pajer
500 g vetemjöl
500 g kallt smör
1 Àggula
1 dl vatten
1,5 tsk salt
rivet skal frÄn 1 citron
3-5 st svenska Àpplen
10 st torkade aprikoser
100 g smör
2,5 dl socker
saften frÄn 1 citron
ett par kvistar rosmarin

RÄkrÀm
3 Àggulor
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl lÀtt vispad grÀdde

Gör sÄ hÀr:

Blanda mjöl, smör, salt och citronskal. Arbeta ihop degen snabbt, blixtsnabbt (dÀrav namnet)! Gör inget om det Àr smÄ smörklumpar i den.

TillsÀtt Àggula och vatten, blanda sÄ att du fÄr en kladdig deg. LÀgg upp pÄ en bit plastfilm, platta till den nÄgot, plasta vÀl och lÀgg i kylen i ca 30 minuter.

Skala Àpplena, halvera dem och skÀr i klyftor. Dela eventuellt aprikoserna.SmÀlt smöret i en stekpanna, lÀgg i socker och lÄt det koka upp. LÀgg i Àpplena, rosmarinen, citronsaften och aprikoserna. LÄt de brynas med ett par minuter pÄ hög vÀrme tills du fÄr en god kola. Dra Ät sidan.

Ta halva degen och kavla ut den, ca 5 mm tjock. LÀgg den ovanpÄ stekpannan sÄ att den tÀcker, vik över kanterna som en sockel om det behövs.

GrÀdda i ugnen pÄ 175 grader i ca 30 minuter.

Ta ut och stjÀlp upp pÄ en skÀrbrÀda. Servera tillsammans med rÄkrÀm

RÄkrÀm:
Vispa Àggulor, socker och vaniljsocker, se upp att det inte blir för pösigt. Sockret ska smÀlta men gulan ska inte bli för vit. VÀnd ner i den lÀtt vispade grÀdden sÄ att det blir melerat (man ska se de vackra rÀnderna av Àggulan).

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Äpple-aprikos Tarte Tatin

4 portioner

Blixtsmördeg (kallas Àven amerikansk smördeg), rÀcker till 2 pajer
500 g vetemjöl
500 g kallt smör
1 Àggula
1 dl vatten
1,5 tsk salt
rivet skal frÄn 1 citron
3-5 st svenska Àpplen
10 st torkade aprikoser
100 g smör
2,5 dl socker
saften frÄn 1 citron
ett par kvistar rosmarin

RÄkrÀm
3 Àggulor
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl lÀtt vispad grÀdde

/globalassets/inspiration/bjud-mer/tina-nordstrom/tefal_tina_tarte-tatin2.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies