Äpple-aprikos Tarte TatinTill 4 portionerBLIXTSMÖRDEG (RÄCKER TILL 2 PAJER) 500 g vetemjöl500 g kallt smör1 äggula1 dl vatten1,5 tsk saltRivet skal från 1 citronFYLLNING3-5 st svenska äpplen10 st torkade aprikoser100 g smörSaften från 1 citron2,5 dl sockerEtt par kvistar rosmarinRÅKRÄM3 äggulor0,5 dl socker0,5 tsk vaniljsocker2,5 dl lättvispad grädde
Gör så här1. Blanda mjöl, smör, salt och citronskal. Arbeta ihop degen snabbt, blixtsnabbt (därav namnet)! Det gör inget om det är små smörklumpar i den.2. Tillsätt äggula och vatten, blanda så att du får en kladdig deg. Lägg upp på en bit plastfilm, platta till den något, plasta väl och lägg i kylen i ca 30 minuter.3. Skala äpplena, halvera dem och skär i klyftor. Dela eventuellt aprikoserna. 4. Smält smöret i en stekpanna, lägg i socker och låt det koka upp. Lägg i äpplena, rosmarinen, citronsaften och aprikoserna. Låt de brynas med ett par minuter på hög värme tills du får en god kola. Dra åt sidan.5. Ta halva degen och kavla ut den, ca 5 mm tjock. Lägg den ovanpå stekpannan så att den täcker, vik över kanterna som en sockel om det behövs.6. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.7. Ta ut och stjälp upp på en skärbräda. Servera tillsammans med råkrämRåkräm 9. Vänd ner i den lättvispade grädden så att det blir melerat (man ska se de vackra ränderna av äggulan).

Äpple-aprikos Tarte Tatin

Äpple-aprikos Tarte Tatin
Ingredienser
Till 4 portioner
BLIXTSMÖRDEG (RÄCKER TILL 2 PAJER)
500 g vetemjöl
500 g kallt smör
1 äggula
1 dl vatten
1,5 tsk salt
Rivet skal från 1 citron
FYLLNING
3-5 st svenska äpplen
10 st torkade aprikoser
100 g smör
Saften från 1 citron
2,5 dl socker
Ett par kvistar rosmarin
RÅKRÄM
3 äggulor
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl lättvispad grädde

Gör så här

1. Blanda mjöl, smör, salt och citronskal. Arbeta ihop degen snabbt, blixtsnabbt (därav namnet)! Det gör inget om det är små smörklumpar i den.
2. Tillsätt äggula och vatten, blanda så att du får en kladdig deg. Lägg upp på en bit plastfilm, platta till den något, plasta väl och lägg i kylen i ca 30 minuter.
3. Skala äpplena, halvera dem och skär i klyftor. Dela eventuellt aprikoserna.
4. Smält smöret i en stekpanna, lägg i socker och låt det koka upp. Lägg i äpplena, rosmarinen, citronsaften och aprikoserna. Låt de brynas med ett par minuter på hög värme tills du får en god kola. Dra åt sidan.
5. Ta halva degen och kavla ut den, ca 5 mm tjock. Lägg den ovanpå stekpannan så att den täcker, vik över kanterna som en sockel om det behövs.
6. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
7. Ta ut och stjälp upp på en skärbräda. Servera tillsammans med råkräm
Råkräm
8. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker, se upp att det inte blir för pösigt. Sockret ska smälta men gulan ska inte bli för vit.
9. Vänd ner i den lättvispade grädden så att det blir melerat (man ska se de vackra ränderna av äggulan).

Laga mat med frukt

Citrussallad med spetskål, ananas och chili
Citrussallad med spetskål, ananas och chili
Eight treasure rice - Bā bǎo fàn
Eight treasure rice - Bā bǎo fàn
Ananas på salsten med jordgubbar & philadelphiaost
Ananas på salsten med jordgubbar & philadelphiaost
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Hawaiitoast deluxe
Hawaiitoast deluxe
Tacos Al Pastor
Tacos Al Pastor
Kalkongryta med Mangochutney
Kalkongryta med Mangochutney
Grillad flankstek med krossad potatis och ramslökschimichurri
Grillad flankstek med krossad potatis och ramslökschimichurri

Lämna recension