Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Chokladkaka med kolaglasyr

Inga recensioner än
Recept: Roy Fares från kokboken Delicious

Ingredienser

Kaka
240 g (4 dl) vetemjöl
5 g (1 tsk) bakpulver
2 g (¼ tsk) salt
10 g (1 msk) vaniljsocker
230 g smör
60 g (1 ½ dl) kakao
150 g (1 ½ dl) mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout)
400 g (4 ½ dl) strösocker
250 g (2 ½ dl) gräddfil
110 g (2 st) ägg

Glasyr
70 g smör
100 g (1 ¼ dl) farinsocker
75 g (¾ dl) vispgrädde
120 g (2 dl) florsocker
3 g (½ tsk) salt

INSTRUKTIONER

Kaka
Sätt ugnen på 175 grader, använd varmluftsfunktion om det finns. Smöra och mjöla noggrant en rund sockerkaksform som är ca 23 cm i diameter och 10 cm djup.

Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao och öl. Vispa tills blandningen är slät och fin. Ta av kastrullen från värmen och blanda även ner socker, gräddfil och ägg ordentligt.

Tillsätt därefter de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.

Låt den svalna i formen i 10 minuter. Vänd sedan upp kakan på galler och låt den svalna helt.

Glasyr 
Smält smöret tillsammans med farinsocker och grädde på medelvärme i en kastrull. Tillsätt florsocker och salt och rör ihop till en klumpfri glasyr. Låt därefter vila i cirka 5 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper under gallret och häll glasyren över kakan. Flytta över kakan till ett fat när glasyren har stelnat.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Chokladkaka med kolaglasyr

Kaka
240 g (4 dl) vetemjöl
5 g (1 tsk) bakpulver
2 g (¼ tsk) salt
10 g (1 msk) vaniljsocker
230 g smör
60 g (1 ½ dl) kakao
150 g (1 ½ dl) mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout)
400 g (4 ½ dl) strösocker
250 g (2 ½ dl) gräddfil
110 g (2 st) ägg

Glasyr
70 g smör
100 g (1 ¼ dl) farinsocker
75 g (¾ dl) vispgrädde
120 g (2 dl) florsocker
3 g (½ tsk) salt

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/julrecept/chokladkaka_med_kolaglasyr.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies