/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Chokladkaka med kolaglasyrCHOKLADKAKA240 g (4 dl) vetemjöl5 g (1 tsk) bakpulver2 g (¼ tsk) salt10 g (1 msk) vaniljsocker230 g smör60 g (1 ½ dl) kakao150 g (1 ½ dl) mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout)400 g (4 ½ dl) strösocker250 g (2 ½ dl) gräddfil110 g (2 st) äggGLASYR70 g smör100 g (1 ¼ dl) farinsocker75 g (¾ dl) vispgrädde120 g (2 dl) florsocker3 g (½ tsk) salt
Gör så härChokladkaka2. Smöra och mjöla noggrant en rund sockerkaksform som är ca 23 cm i diameter och 10 cm djup.3. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, i en bunke.4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao och öl. Vispa tills blandningen är slät och fin. Ta av kastrullen från värmen och blanda även ner socker, gräddfil och ägg ordentligt.5. Tillsätt därefter de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.6. Låt den svalna i formen i 10 minuter. Vänd sedan upp kakan på galler och låt den svalna helt. 8. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och häll glasyren över kakan. Flytta över kakan till ett fat när glasyren har stelnat.

Chokladkaka med kolaglasyr

Förvandla din bakning till ren lycka med detta läckra recept på chokladkaka med kolaglasyr från oss på Cervera. Denna goda kombination av choklad och krämig kola kommer att få dina smaklökar att dansa av glädje. Hemligheten bakom Cerveras underbara recept är den förföriska söta och lite salta kolaglasyren. Baka den till helgens fikastund.
Chokladkaka med kolaglasyr
Ingredienser
CHOKLADKAKA
240 g (4 dl) vetemjöl
5 g (1 tsk) bakpulver
2 g (¼ tsk) salt
10 g (1 msk) vaniljsocker
230 g smör
60 g (1 ½ dl) kakao
150 g (1 ½ dl) mörkt öl (gärna Guinness eller annan dry stout)
400 g (4 ½ dl) strösocker
250 g (2 ½ dl) gräddfil
110 g (2 st) ägg

GLASYR
70 g smör
100 g (1 ¼ dl) farinsocker
75 g (¾ dl) vispgrädde
120 g (2 dl) florsocker
3 g (½ tsk) salt

Gör så här

Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader, använd varmluftsfunktion om det finns.
2. Smöra och mjöla noggrant en rund sockerkaksform som är ca 23 cm i diameter och 10 cm djup.
3. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker, i en bunke.
4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kakao och öl. Vispa tills blandningen är slät och fin. Ta av kastrullen från värmen och blanda även ner socker, gräddfil och ägg ordentligt.
5. Tillsätt därefter de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.
6. Låt den svalna i formen i 10 minuter. Vänd sedan upp kakan på galler och låt den svalna helt.

Glasyr 
7. Smält smöret tillsammans med farinsocker och grädde på medelvärme i en kastrull. Tillsätt florsocker och salt och rör ihop till en klumpfri glasyr. Låt därefter vila i cirka 5 minuter.
8. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och häll glasyren över kakan. Flytta över kakan till ett fat när glasyren har stelnat.

Lämna recension