Villkor

Vill du visa priser med eller utan moms?

Drottningtårta med maräng

Inga recensioner än
Recept: Caroline Ahlqvist för tidningen Hembakat och Cervera

Ingredienser

Vaniljbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
75 g smör
1 ½ dl mjölk, 3 procent
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Marängbotten
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
2 dl puffat ris
200 g vit choklad

Drottningmousse
100 g blåbär
100 g hallon
3/4 dl gelésocker
3 dl vispgrädde
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 citron, skalet

Fyllning
7 dl vispgrädde
200 g hallon

Garnering
bär, färska

Drottningtårta med maräng

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, cirka 20 cm i diameter, med smort bakplåtspapper, både i botten och upp på kanterna. Täck den gärna så att papperet går över kanterna eftersom bottnen blir hög i ugnen.

2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i cirka 5 min.

3. Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet. Vänd ner det i äggsmeten.

4. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner det. Vänd om med stora luftiga tag tills smeten blir jämn.

5. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 45 min. Låt bottnen svalna på galler. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

6. Marängbotten: Vispa ägg- vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under vispning. Vispa till blanka, fasta toppar.

7. Vänd ner det puffade riset. Bred ut smeten till ett 3 cm tjockt lager i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

8. Grädda marängbottnen i 60–90 grader. Låt den svalna.

9. Smält chokladen och pensla hela marängen så den täcks. Låt det stelna.

10. Drottningmousse: Koka upp bären och mixa dem fint med stavmixer. Häll i gelésockret och blanda så det löser sig helt. Låt det svalna och rör om då och då så purén blir jämn.

11. Vispa grädden ganska hårt och vänd ihop den med bären. Rör färskosten mjuk och vänd ner den tills moussen blir jämn. Tillsätt citronskal. Ställ moussen täckt med plastfolie i kylskåp tills tårtan ska fyllas.

12. Skär vaniljbottnen i 3 delar. Vispa grädden ganska hårt. Spritsa en ram av grädde på en vaniljbotten. Fyll på med hälften av moussen. Lägg på marängbottnen.

13. Spritsa en ram av grädde på marängbottnen och fyll ringen med halvmosade hallon. Lägg på en vaniljbotten och spritsa en ram av grädde. Fyll med mousse och avsluta med en till vaniljbotten.

14. Spackla hela tårtan med ett tunt lager grädde runt om hela. Ställ tårtan kallt i 15 min. Spackla ett jämnt lager grädde runt hela tårtan och dekorera med färska bär

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Drottningtårta med maräng

Vaniljbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
75 g smör
1 ½ dl mjölk, 3 procent
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Marängbotten
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
2 dl puffat ris
200 g vit choklad

Drottningmousse
100 g blåbär
100 g hallon
3/4 dl gelésocker
3 dl vispgrädde
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 citron, skalet

Fyllning
7 dl vispgrädde
200 g hallon

Garnering
bär, färska

https://cervera.se/globalassets/recept-bilder2/dryckrecept/drottningtarta-med-marang.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies