Villkor

Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

0 stjärnor
Recept: Köket.se

Ingredienser

4 portioner

Oxfilé
800 g oxfilé
smör, till stekning
2 klyfta vitlök
2 kvist rosmarin
salt
peppar


Bearnaisesås
500 g smör
2 klyfta vitlök
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlök
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 äggula
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Ugnsrostad potatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt


Haricots verts
150 g haricots verts
olivolja, tills tekning
flingsalt

Gör så här

  1. Bearnaisesås
    Smält smöret till din bearnaisesås.
  2. Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint.
  3. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter. Sila och låt svalna.
  4. Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
  5. Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ugnsrostad potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skölj och dela potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och blivit mjuk. Strö över flingsalt när potatisen är färdig.
  8. Oxfilé
    Sätt ugnen på 120 grader.
  9. Ta fram oxfilén ur kylen ca 1 h innan den ska tillagas. Torka av oxfilén med hushållspapper.
  10. Värm upp din CTX stekpanna med smör och lägg i oxfilén. Lägg i rosmarin och vitlöksklyftor. Stek oxfilén på hög värme, tills den har fått fin färg runtom. Salta och peppra efter smak.
  11. Lägg oxfilén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills den har en innertemperatur på mellan 50 och 60 grader. Låt köttet sedan vila i folie en stund innan du skivar upp det.
  12. Haricots verts
    Stek haricots vert i olivolja tills de fått lite färg. Smaka av med flingsalt.
  13. Servera gärna allt fint tillsammans i din CTX stekpanna. Smaklig måltid!

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

4 portioner

Oxfilé
800 g oxfilé
smör, till stekning
2 klyfta vitlök
2 kvist rosmarin
salt
peppar


Bearnaisesås
500 g smör
2 klyfta vitlök
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlök
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 äggula
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Ugnsrostad potatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt


Haricots verts
150 g haricots verts
olivolja, tills tekning
flingsalt

/globalassets/inspiration/artiklar/2020/julrecept/oxfile.png

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies