Ingredienser
4 portioner
Oxfilé
800 g oxfilé
smör, till stekning
2 klyfta vitlök
2 kvist rosmarin
salt
peppar
Bearnaisesås
500 g smör
2 klyfta vitlök
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlök
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 äggula
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Ugnsrostad potatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt
Haricots verts
150 g haricots verts
olivolja, tills tekning
flingsalt
Gör så här
- Bearnaisesås
Smält smöret till din bearnaisesås. - Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint.
- Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter. Sila och låt svalna.
- Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
- Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Ugnsrostad potatis
Sätt ugnen på 225 grader. - Skölj och dela potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och blivit mjuk. Strö över flingsalt när potatisen är färdig.
- Oxfilé
Sätt ugnen på 120 grader. - Ta fram oxfilén ur kylen ca 1 h innan den ska tillagas. Torka av oxfilén med hushållspapper.
- Värm upp din CTX stekpanna med smör och lägg i oxfilén. Lägg i rosmarin och vitlöksklyftor. Stek oxfilén på hög värme, tills den har fått fin färg runtom. Salta och peppra efter smak.
- Lägg oxfilén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills den har en innertemperatur på mellan 50 och 60 grader. Låt köttet sedan vila i folie en stund innan du skivar upp det.
- Haricots verts
Stek haricots vert i olivolja tills de fått lite färg. Smaka av med flingsalt. - Servera gärna allt fint tillsammans i din CTX stekpanna. Smaklig måltid!
Lämna recension
Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås
4 portioner
Oxfilé
800 g oxfilé
smör, till stekning
2 klyfta vitlök
2 kvist rosmarin
salt
peppar
Bearnaisesås
500 g smör
2 klyfta vitlök
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlök
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 äggula
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Ugnsrostad potatis
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt
Haricots verts
150 g haricots verts
olivolja, tills tekning
flingsalt