/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Lammstek med potatisgratäng8 mellanstora potatisar2 gula lökar5 vitlöksklyftor3 morötter5 dl grädde2 dl mjölk1 lammstek1 buljongkub (biff) SmörKvisttomat Persilja
Gör så här Potatisgratäng 2. Skär potatisen i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg potatisen direkt i vatten för att den inte ska bli brun.3. Finhacka två gula lökar och fem vitlöksklyftor. Skala tre morötter och skär bort ändarna. Skär sedan morötterna diagonalt och lägg i en ugnsform i ugnen.4. Smält två msk smör i en stekpanna och ha i löken. Fräs löken tills den börjat få färg och ha sedan i lite vatten för att karamellisera löken. Ha i vitlöken tillsammans med vattnet så att den också tillagas lätt.5. Ta fram en ugnsform och lägg ett lager med potatis i botten, sedan lägger du ett lager karamelliserad lök och vitlök samt salt och peppar. Gör detta för flera lager. Häll sedan 2,5 dl grädde och två dl mjölk över potatisen och ställ in i ugnen.6. Ta ut potatisgratängen efter ca 30 minuter och strö över ost och lägg morötterna ovanpå. Ta ut gratängen när osten fått en fin färg och potatisen är tillagad, och låt den vila. Strö över färskhackad persilja efter att gratängen vilat en stund.Lammstek 2. Stek köttet med lite smör så att alla sidor fått en fin yta. Lägg lammsteken i en ugnsform och ställ in i ugnen. När köttet nått en innertemperatur på 60 grader är det dags att ta ut det ur ugnen. Låt det sedan vila under aluminiumfolie.3. Stek kvisttomaterna i samma stekpanna med lite olja tills de fått lite färg och blivit mjuka.Gräddsås 2. Häll sedan i 2,5 dl grädde tillsammans med en msk mörk soja i buljongen. Koka ihop tills såsen har tjocknat till sig.3. Smaka av och lägg till salt och peppar efter behov.Servera!

Lammstek med potatisgratäng

Denna klassiska rätt kombinerar mört lammkött med en krämig potatisgratäng. Följ vårt recept för att skapa en festmåltid som kommer att imponera på dina gäster. Servera med stekta kvisttomater och en fantastiskt god gräddsås som binder samman rätten. Hos oss på Cervera hittar du alla tips och redskap du kan tänkas behöva för att skapa en god och festlig måltid.
Lammstek med potatisgratäng
Ingredienser
8 mellanstora potatisar
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 morötter
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 lammstek
1 buljongkub (biff)
Smör
Kvisttomat
Persilja

Gör så här

Potatisgratäng
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär potatisen i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg potatisen direkt i vatten för att den inte ska bli brun.
3. Finhacka två gula lökar och fem vitlöksklyftor. Skala tre morötter och skär bort ändarna. Skär sedan morötterna diagonalt och lägg i en ugnsform i ugnen.
4. Smält två msk smör i en stekpanna och ha i löken. Fräs löken tills den börjat få färg och ha sedan i lite vatten för att karamellisera löken. Ha i vitlöken tillsammans med vattnet så att den också tillagas lätt.
5. Ta fram en ugnsform och lägg ett lager med potatis i botten, sedan lägger du ett lager karamelliserad lök och vitlök samt salt och peppar. Gör detta för flera lager. Häll sedan 2,5 dl grädde och två dl mjölk över potatisen och ställ in i ugnen.
6. Ta ut potatisgratängen efter ca 30 minuter och strö över ost och lägg morötterna ovanpå. Ta ut gratängen när osten fått en fin färg och potatisen är tillagad, och låt den vila. Strö över färskhackad persilja efter att gratängen vilat en stund.
Lammstek
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stek köttet med lite smör så att alla sidor fått en fin yta. Lägg lammsteken i en ugnsform och ställ in i ugnen. När köttet nått en innertemperatur på 60 grader är det dags att ta ut det ur ugnen. Låt det sedan vila under aluminiumfolie.
3. Stek kvisttomaterna i samma stekpanna med lite olja tills de fått lite färg och blivit mjuka.
Gräddsås
1. Koka upp fyra dl vatten med en buljongkub. Reducera ner buljongen tills den har tjocknat till sig och smaken blivit intensiv.
2. Häll sedan i 2,5 dl grädde tillsammans med en msk mörk soja i buljongen. Koka ihop tills såsen har tjocknat till sig.
3. Smaka av och lägg till salt och peppar efter behov.
Servera!