Ingredienser
4 portioner
blåmusslor (1 nät)
2 schalottenlök, hackad
3 klyfta vitlök, hackad
0,5 tsk chiliflakes
3 dl vitt vin
olivolja, till stekning
200 g potatis
200 g morot
1 fänkål
2 förp saffran
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
400 g blandad fisk
100 g skalade räkor
0,5 kruka dill
persilja
salt
svartpeppar
Servering
surdegsbröd
- Tvätta musslorna noggrant och släng de som inte är slutna.
- Värm en kastrull med smör och olivolja och stek schalottenlök, vitlök och chilipeppar i någon minut. Tillsätt musslorna och häll sedan över vinet.
- Låt koka under lock tills musslorna har öppnat sig och häll sedan av buljongen som du sparar till grytan.
- Skiva potatis, morötter och fänkål i bitar. Stek i smör och olivolja en gryta (gärna en buffetgryta) tills de mjuknat något. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs i någon minut ytterligare.
- Häll över buljongen från musslorna, grädde, crème fraîche, vatten, fiskfond och hackad dill. Låt sjuda i ca 20 minuter.
- Skiva fisken i bitar. Tillsätt fisken till grytan och låt sjuda tills fisken är kokt. Vid servering har du i de skalade räkorna. Strö gärna finhackad persilja över grytan och avnjut med en gång.
- Servera förslagsvis med lite surdegsbröd till!
Lämna recension
Saffransdoftande skaldjursgryta
4 portioner
blåmusslor (1 nät)
2 schalottenlök, hackad
3 klyfta vitlök, hackad
0,5 tsk chiliflakes
3 dl vitt vin
olivolja, till stekning
200 g potatis
200 g morot
1 fänkål
2 förp saffran
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
400 g blandad fisk
100 g skalade räkor
0,5 kruka dill
persilja
salt
svartpeppar
Servering
surdegsbröd