Villkor

Sommartårta med jordgubbar och rabarber

0 stjärnor
Recept: Köket.se

Ingredienser

Ca 10 bitar

Tårtbotten

4 ägg, rumsvarma
2 dl strösocker
1 vetemjöl
1 potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 citron, zest

Rabarberkompott med jordgubbar

400 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1,5 dl strösocker
250 g jordgubbar

Färskostkräm

4 dl vispgrädde
300 g färskost
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl florsocker

Garnering

250 g färska jordgubbar
maräng
färsk citronmeliss

Gör så här

Tårtbotten
Lägg bakplåtspapper i botten och runt kanterna i en springform (ca 22 cm). Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa rumsvarma ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Sikta gärna genom en sil så det inte är några klumpar. Riv citronzest i äggvispet och rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i omgångar. Rör om till en helt slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Lägg folie över formen om kakan börjar få för mycket färg, och känn med en potatissticka om den är klar. Låt svalna helt och dela sedan i tre delar.

Rabarberkompott med jordgubbar
Tvätta, skala och skiva rabarbern. Skölj och dela ner jordgubbarna i kvartar. Lägg ner rabarber och jordgubbar i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft och socker. Låt koka upp och puttra i ca 10 minuter, eller tills det blir en fin kompott. Låt kallna helt i kylskåp.

Färskostkräm
Vispa grädden lösvispat. Tillsätt sedan färskosten och vispa till en fast och fin kräm. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vänd försiktigt ner i smeten tills den är helt slät.

Montering
Lägg kompott och ett lagar färskostkräm mellan varje tårtbotten. Avsluta med att fördela resten av färskostkrämen ovanpå tårtan och längst kanterna.

Garnera med jordgubbar, några krossade maränger och citronmeliss.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Sommartårta med jordgubbar och rabarber

Ca 10 bitar

Tårtbotten

4 ägg, rumsvarma
2 dl strösocker
1 vetemjöl
1 potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 citron, zest

Rabarberkompott med jordgubbar

400 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1,5 dl strösocker
250 g jordgubbar

Färskostkräm

4 dl vispgrädde
300 g färskost
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl florsocker

Garnering

250 g färska jordgubbar
maräng
färsk citronmeliss

/globalassets/recept/koket.se/sommartarta-med-jordgubbar-och-rabarber.png

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies