/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

En ståtlig jordgubbstårta på fat är sommarens allra säkraste tecken, och den självklara desserten. Men kärt barn har många namn, och lika många som jordgubbstårtorna är till antalet är varianterna på recept. Vi har tagit fram vårt allra mest speciella som ger din sommartårta det där lilla extra – och det lyxas till med rejäla tårtlager och massvis med gubbar!
Vår saftiga sommartårtaTÅRTBOTTEN6 medelstora ägg1 dl strösocker1,5 dl potatismjöl1,5 dl vetemjöl3 tsk vaniljsocker2-3 tsk bakpulverFYLLNING4 dl vispgrädde2 tsk vaniljsocker1-2 krm vaniljpulver, eller 1 vaniljstång0,75 dl strösocker3 medelstora äggulor0,3 dl maizena50 g rumsvarmt smör600-700 g jordgubbarGARNERING200 g jordgubbarVinbär
Gör så här1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj och bröa en springform. Storleken på form är valfri men denna sats avser en diameter om 18 cm för att kunna grädda 2-3 mindre men tjockare bottnar. Justera receptet beroende på antal bottnar och dessas tjocklek.2. Vispa upp ägg och strösocker fluffigt med elvisp så att smeten blir vit. Blanda de torra ingredienserna separat innan du försiktigt vänder ner dem i smeten. Rör om till en jämn smet.3. Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter, beroende på ugnstyp och storlek på form. Tag ut kakan och låt svalna helt innan du delar den.4. Vispa upp grädden med elvisp och vänd ned vaniljsockret. Rör om.5. Nu är det dags för vaniljkrämen. Koka upp mjölken med vaniljpulvret i en kastrull. Vill du hellre använda vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur dess frön. Lägg både skalet och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Låt det svalna en aning.6. Vispa sedan strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll i lite i taget av smeten ner i mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt vidare att värma blandningen på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Var noga med att det inte bränns! Låt krämen tjockna medan du långsamt rör om. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.7. Ställ vaniljkrämen i kylskåpet för att den ska kallna. 8. Dags att montera tårtan! På första botten stryks ett generöst lager med vaniljkräm och skivade jordgubbar läggs på. Ovanpå jordgubbarna läggs ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna botten bres med jordgubbssylt. Ovanpå läggs jordgubbar och ytterligare ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna process upprepas beroende på hur många bottnar du vill ha.9. Dekorera med grädde uppepå översta lagret. Dela gubbarna på hälften och gärna det gröna vara kvar för dekorations skull. Lägg på grädden. Garnera ytterligare med vinbär eller valfria bär.

Vår saftiga sommartårta

Cerveras saftiga sommartårta
Ingredienser
TÅRTBOTTEN
6 medelstora ägg
1 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2-3 tsk bakpulver

FYLLNING
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1-2 krm vaniljpulver, eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 medelstora äggulor
0,3 dl maizena
50 g rumsvarmt smör
600-700 g jordgubbar

GARNERING
200 g jordgubbar
Vinbär
En ståtlig jordgubbstårta på fat är sommarens allra säkraste tecken, och den självklara desserten. Men kärt barn har många namn, och lika många som jordgubbstårtorna är till antalet är varianterna på recept. Vi har tagit fram vårt allra mest speciella som ger din sommartårta det där lilla extra – och det lyxas till med rejäla tårtlager och massvis med gubbar!

Gör så här

1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj och bröa en springform. Storleken på form är valfri men denna sats avser en diameter om 18 cm för att kunna grädda 2-3 mindre men tjockare bottnar. Justera receptet beroende på antal bottnar och dessas tjocklek.
2. Vispa upp ägg och strösocker fluffigt med elvisp så att smeten blir vit. Blanda de torra ingredienserna separat innan du försiktigt vänder ner dem i smeten. Rör om till en jämn smet.
3. Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter, beroende på ugnstyp och storlek på form. Tag ut kakan och låt svalna helt innan du delar den.
4. Vispa upp grädden med elvisp och vänd ned vaniljsockret. Rör om.
5. Nu är det dags för vaniljkrämen. Koka upp mjölken med vaniljpulvret i en kastrull. Vill du hellre använda vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur dess frön. Lägg både skalet och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Låt det svalna en aning.
6. Vispa sedan strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll i lite i taget av smeten ner i mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt vidare att värma blandningen på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Var noga med att det inte bränns! Låt krämen tjockna medan du långsamt rör om. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.
7. Ställ vaniljkrämen i kylskåpet för att den ska kallna.

8. Dags att montera tårtan! På första botten stryks ett generöst lager med vaniljkräm och skivade jordgubbar läggs på. Ovanpå jordgubbarna läggs ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna botten bres med jordgubbssylt. Ovanpå läggs jordgubbar och ytterligare ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna process upprepas beroende på hur många bottnar du vill ha.
9. Dekorera med grädde uppepå översta lagret. Dela gubbarna på hälften och gärna det gröna vara kvar för dekorations skull. Lägg på grädden. Garnera ytterligare med vinbär eller valfria bär.

Lämna recension