Villkor

Bestickguide

Av | 01 januari 2020

Vackra bestick knyter ihop din dukning och ger måltiden en sista magisk touch. Men hur ska man tänka när man väljer bestick? Och hur tar man hand om dem? Här hittar du handfasta tips och skötselråd som hjälper dig att välja bestick som kan följa med dig länge.

Bestick är något du stoppar i munnen varje dag, så satsa på kvalitet. Det är viktigt att besticken kan rengöras ordentligt och att de känns bra att äta med. Stålbestick märkta med 18/10 eller 18/8 håller hög stålkvalitet och kommer inte nötas på många år. Se till att besticken även är polerade mellan pinnarna på gaffeln – har det fuskats där så samlas lätt bakterier, även efter diskning. 

1. Tänk greppvänligt

Viktigt att tänka på när man väljer bestick är hur de ligger i handen. Vissa föredrar ett större handtag för ett bättre grepp och enklare hantering. Andra föredrar nättare bestick. Enklast är att helt enkelt gå in till en butik och provhålla några olika bestick för att hitta din favorit! 

2. Klassiskt är alltid rätt

En böljande och stilren form passar till de flesta dukningar, både till fest och till vardag. Vill du ge bort ett bestick-set i present brukar en klassisk mjuk design vara ett säkert kort. 

3. Men var inte rädd för att ta ut svängarna

Var inte rädd för att ta ut svängarna när det kommer till designen. Raka former bryter av mot de runda tallrikarna och skapar uppmärksamhet. En annan färg än rostfritt överraskar och blir ett hett samtalsämne under middagen. 

Specialbestick

1. Grillbestick

Grillbestick har vanligtvis vassa tandade knivar som enkelt skär igenom köttbitar och grillade råvaror. Det är inte ovanligt att handtagen på grillbestick är tillverkade i trä, men det rör design snarare än funktion.

2. Dessertbestick

Dessertbestick är mindre än vanliga matbestick och kan även användas till förrätter eller som barnbestick.

3. Fiskbestick

Fiskknivar har klassiskt ett bredare blad som ska underlätta att lyfta filén från fiskens skrov. Det hindrar dig inte från att duka med fiskbestick även om du serverar benfri fisk. Den rundade formen tillför ett organiskt element på matbordet.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies