/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vackra bestick knyter ihop din dukning och ger måltiden en sista magisk touch. Men hur ska man tänka när man väljer bestick? Och hur tar man hand om dem? Här hittar du handfasta tips och skötselråd som hjälper dig att välja bestick som kan följa med dig länge.

4 tips att tänka på när du ska välja bestick

1. Material. Bestick finns i många olika material såsom rostfritt stål, silver, guld, plast eller trä. Rostfritt stål är det mest populära valet eftersom det är slitstarkt och lätt att rengöra. Stålbestick märkta med 18/10 eller 18/8 håller hög stålkvalitet och kommer inte nötas på många år. Silver och guldbestick används oftast vid högtidliga tillfällen och plast eller träbestick kan vara ett bra alternativ för utomhusbruk eller picknick.
2. Design. Bestick finns i olika design och stilar. Det är viktigt att välja en design som passar din personliga smak och stil. Vissa bestick har en modern och minimalistisk stil medan andra har en mer klassisk och traditionell stil. En böljande och stilren form passar till de flesta dukningar, både till fest och till vardag. Vill du ge bort ett bestick-set i present brukar en klassisk mjuk design vara ett säkert kort.
3. Vikt. Tyngre bestick kan kännas lyxigare och mer kvalitativa, men lättare bestick kan vara mer bekväma att använda.
4. Ergonomi. Viktigt att tänka på när man väljer bestick är hur de ligger i handen. Vissa föredrar ett större handtag för ett bättre grepp och enklare hantering. Andra föredrar nättare bestick. Enklast är att helt enkelt gå in till en butik och provhålla några olika bestick för att hitta din favorit!

Olika typer av bestick

Förutom de vanligaste gaffel, kniv och sked finns det flera andra olika typer av bestick som används för olika ändamål.
Grillbestick. Grillbestick har vanligtvis vassa tandade knivar som enkelt skär igenom köttbitar och grillade råvaror. Det är inte ovanligt att handtagen på grillbestick är tillverkade i trä, men det rör design snarare än funktion.
Salladsbestick. Består vanligtvis av en större gaffel och en större sked som används för att servera och äta sallad.
Fiskbestick. Består av en gaffel och en kniv och används för att äta fiskrätter. Fiskknivar har klassiskt ett bredare blad som ska underlätta att lyfta filén från fiskens skrov. Det hindrar dig inte från att duka med fiskbestick även om du serverar benfri fisk. Den rundade formen tillför ett organiskt element på matbordet.
Skaldjursbestick. Består av en gaffel och en kniv och används för att äta skaldjur som krabba och hummer.
Dessertbestick. Dessertbestick är mindre än vanliga matbestick och kan även användas till förrätter eller som barnbestick.

4 skötselråd för bestick

Att ta hand om dina bestick på rätt sätt kan hjälpa till att förlänga deras livslängd och hålla dem i bra skick. Här är några steg för att ta hand om dina bestick:
1. Rengöring. Diska besticken så snart som möjligt efter användning, och skölj alltid av dem innan du sätter dem i diskmaskinen. Undvik att låta bestick ligga i blöt med direktkontakt mot andra bestick, det kan bilda galvanism som ger fläckar. Handdiska bestick med träskaft
2. Torkning. Torka av dina bestick direkt efter tvättning med en mjuk trasa eller handduk för att förhindra att fläckar och att vattenmärken bildas på ytan. Vänta tills besticken är helt torra innan du lägger tillbaka dem i lådan
3. Förvaring. Bestick som ligger löst i besticklådan kommer med tiden att få repor så bevara gärna dina finare bestick i originalkartongen.
4. Polering. Polera dina bestick regelbundet för att behålla deras glans och glans. Du kan använda en mjuk trasa och en mild rengöringsmedel för att polera ytan på dina bestick.