/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Historien om Hardanger Bestikk

Historien om Hardanger Bestikk
Historien om Hardanger Bestikk
Hardanger Bestikk gör bestick för den moderna familjen. Besticken står för kvalitet och passar både vardag och fest. Målet är att designen ska stå sig över flera generationer.

Serien Fjord - en bästsäljare

Bestickserien Fjord är formgiven av Hardanger Bestikks grundare Odd Leikvoll år 2000. Inspirationen till designen kommer från de ståtliga norska bergen och hans stil är känd för en kombination mellan stilfullt mjuka och hårda linjer, precis i linje med den skandinaviska minimalismen. Besticken är lika vackra att duka med som sköna att hålla i handen.
Besticken kommer i flera olika utföranden. I serien hittar du bestickset, gafflar, knivar, serveringsbestick, dessertskedar, förrättsbestick, grillbestick, teskedar och barnbestick.

Serien Maria - modern och stilren

Bestickserien Maria formgavs 2014 av Odd Leikvoll och är en modern och stilren serie som inspirerats av vågors form då de bryts mot strandkanten. De rena formerna passar såväl vardag som fest och har snabbt blivit en favorit bland Hardangers serier.
I serien finns bland annat bestickset, serveringsbestick, tårtset och dessertskedar.

Serien Tina - elegant och minimalistisk

Serien Tina är ett exempel på modernistisk, skandinavisk design. Serien är skapad av den norske designern Per Finne och lanserades 2010. Stilen är ren och står i stark kontrast till de eleganta kurvorna som präglar flera andra serier från Hardanger Bestikk.
Tina är skapad speciellt för personer som är intresserade av modern design och är perfekt för strama minimalistiska uppdukningar som passar ett designerhem. De modiga linjerna och den rena estetiken för att besticket är lika användbart till vardagsmiddagar som till speciella tillställningar.
I serien ingår bland annat olika bestickset, serveringsbestick och dessertset.

Serien Julie - elegant rundade linjer

Julie är en elegant och unik bestickserie designad av Per Finne år 2009. Bestickserien kännetecknas av eleganta rundade linjer och är utformad med tanke på att besticken ska ligga bekvämt i handen och vara bra balanserade. Serien är ett exempel på det allra bästa inom norsk design – vackra former som tydligt återspeglas i funktionen.
I serien ingår bland annat bestickset, gafflar, knivar, serveringsbestick, dessertskedar, förrättsbestick, grillbestick, teskedar och barnbestick.

Serien Nina - vackra blommönster

Bestickserien Nina formgavs 1998 av Odd Leikvoll och är inspirerad av rokoko-stilen som rådde på mitten av 1700-talet. Denna stil är präglad av asymmetriska former och kännetecknas av sina vackra blommönster. Besticken passar in i den romantiska dukningen, i sommarstugan eller bersån.
I serien ingår bland annat bestickset, gafflar, knivar, serveringsbestick, dessertskedar, grillbestick, teskedar och barnbestick.

Historien om Hardanger Bestikk

I slutet av 1950-talet följer en 26 år gammal Odd Leikvoll sitt hjärta och flyttar från Bergen till den lilla byn Kinsarvik, långt in i Hardangerfjorden. Med en entreprenörs drivkraft är bröstet fyllt av en bubblande förälskelse och besticktillverkningsverktyg i bagaget, vilket markerar början på äventyret Hardanger Bestikk.
Att Hardangerfjorden var ett kärt motiv bland romantikens konstnärer var ingen tillfällighet. Med sitt dramatiska dallandskap, en fjord som speglar de ständigt vitklädda fjälltopparna, sina mäktiga vattenfall och majestätiska glaciärer, är det få som inte är eniga om att Hardangerfjorden är det vackraste och mest storslagna Norge har att bjuda på.
Detta var emellertid inte den främsta anledningen till att Odd Leikvoll flyttade hit i slutet av 50-talet. När bordssilverfabriken som han arbetat på i Bergen gick i konkurs, köpte han upp företagets verktyg och följde kärleken – frisörlärlingen Kirsten – till hennes hemby i Hardanger. Här, i en sliten lada i den lilla byn Kinsarvik, börjar Odd tillverka skedar i silver och silverplättering.
I Bergen var han en vanlig arbetare, och hade liten erfarenhet av att tillverka bestick men han gjorde allt själv. Både design och produktion, berättar sonen och nu driftschefen på Hardanger Bestikk, Rune Leikvoll.
Hardanger Bestikk Arv och miljö
Hardanger Bestikk Arv och miljö
Odd hade känsla för det mödosamma hantverket, och efter några år expanderade företaget med några få anställda. Det var emellertid inte förrän på 70-talet, när det lilla företaget byggt ordentliga fabrikslokaler, som produktionen av det robusta stålbesticket som vi känner det i dag skulle ta fart.
Innan han expanderade hade pappa planer på att importera bestick för att sälja dem till restauranger och caféer. Men han tyckte så mycket om att tillverka dem själv att han hellre valde att satsa på en större produktion. Det är vi naturligtvis väldigt tacksamma för idag.
Sedan dess har Hardanger Bestikk växt i takt med familjen – det som tidigare var en blygsam, taktil produktion ha nu blivit ett större familjeföretag. Och för familjen Leikvoll är jakten på det bästa besticket inte bara en passion, den har blivit en livsstil.
– Vi älskar det vi gör, det är ju en del av vår familjs vardag. Vi pratar om bestick under dygnets alla timmar, säger Rune och ler, – och alla våra bestickserier är uppkallade efter flickorna i familjen. Det är viktigt för oss att visa att vi är en familj och var vi kommer ifrån. Kinsarvik är ju en pärla på jorden!
Arbetet bakom Hardanger Bestikks säregna kvaliteter är präglat av stolthet, tradition och bevarandet av skickligt hantverk – en dedikation till kvalitet som låter bestickmakarna sätta livstidsgaranti på alla sina produkter. För ett bra bestick är inte bara en betydelsefull del av vår kultur, ett essentiellt element när familj och vänner samlas runt bordet, det är även något som går i arv i generationer. Detta vardagliga faktum är något som triggar huvuddesignern Per Finne.
Jag tror att alla industridesigners vill designa bestick, menar Per, – Det är otroligt spännande att designa en produkt där varje redskap har en egen funktion men som likaväl ska vara estetiskt familjär. Det är väldigt givande att vara med och både tillvarata och modernisera ett sådant hantverk.
Även om dagens verktyg underlättar en större och mer effektiv produktion, går fortfarande varje design igenom en noggrann, taktil process. Pers inspiration från naturens former och intryck filtreras i skissblocket. Handformade modeller skapas, putsas, vägs, vrids och vänds på, tills den slutliga designen går i produktion. Och även om specialframtagna verktyg står för den slutliga kvaliteten, görs den allra sista putsningen fortfarande för hand, så att den säregna och personliga kvaliteten som är Hardanger Bestikk kan fortsätta gå i arv i generationer.
Hardanger Bestikk Arv och miljö