/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Hardanger Bestikk

Hardanger Bestikk tillverkar underbara bestick i rostfritt stål. Kända besticksserier är Fjord, Maria, Julie och Lykke.
Hardanger Bestikk
Hardanger Bestikk
Finns i lager
Varumärke

  S

Kategori
Material
Färg
Pris
kr
kr
162 produkter
40 av 162 produkter

Hur allt började

Odd Leikvolls påbörjade under 1950-talet en liten skara besticktillverkning i Kinsarvik i Norge. Odd Leikovalls hade tidigare arbetat på en bestickfabrik i Bergen, men när den gick i konkurs och hans stora kärlek Kirsten flyttade tillbaka till sen hemby bestämde han sig för att följa med. Med sig hade han verktyg som han hade köpt loss från bestickfabriken.
På den tiden handtillverkade Odd Leikvolls besticken. Mycket har hänt när det kommer till produktionens skala och metod, men landskapet har bestått och även kärleken till naturen och den kringliggande miljön. I Kinsarvik återfinns vackra fjordar, frisk luft och gröna landskap och som om det inte vore nog sträcker sig Hardangerfjorden genom dalen. Att kalla det en magisk plats är en underdrift.
Miljön har alltid haft en stor inverkan på hur familjeföretaget har bedrivits. Alla som bor i Kinsarvik vet vikten av att ta tillvara på traditioner, både när det kommer till jakt och husbygge. För att bo i Kinsarvik krävs det en stark vilja och en förmåga att lösa problem.

Inspirationen

Att naturen är en stor inspiration är inte svårt att förstå med tanke på var Hardanger Bestikk är beläget. Fjorden och bergen är en oundviklig inspiration.

Tradition och innovation

Hardanger Bestikk definierar ett bra bestick som en blandning av tradition och nytänkande. Besticken ska vara sköna att hålla i och vara naturliga att äta med. Det handlar om att vare steg och vare del ska kännas naturlig och rätt, både när det kommer till funktion och design. Hardanger Bestikk ska förutom att ligga bra i handen vara tilltalande att se på.

Designen

Hardanger Bestikk gör bestick för den moderna familjen. Den moderna familjen beskriven av Hardanger Bestikk är en familj som bor på landet eller i stan, i lägenheter, radhus och villor. Den moderna familjen kan vara gammal och ung, den kan bestå av få personer eller många personer. Den moderna familjen kan titta på tv, surfa eller läsa. Moderna familjer idag skiljer sig med andra ord åt på många sätt, men det de allra flesta har gemensamt är att de samlas vid matbordet. Det är då Hardanger Bestikk kommer in i bilden. Besticken Hardanger Bestikk tar fram står för kvalitet och passar både vardag och fest. Målet är att designen ska stå sig över flera generationer.

Per Finne

Företagets nuvarande huvuddesigner Per Finne lämnade Voss när det var dags att studera i Oslo. Han startade därefter en praktik i Tromsö, för att senare börja arbeta som professor på NTNU i Trondheim. När han fick erbjudande om att flytta hem igen 2002 kände han att tiden var helt rätt. Ett år senare satt han och skissade på bestick för Hardanger Bestikk. Per Finns säger att hans mål är att hämta inspiration från såväl traditioner som samtida skandinavisk design. Han tycker att balansen mellan bestickens form och funktion är väldigt intressant.

Designpriser

Flera av bestickuppsättningarna har fått designerpriser. Per Finne tror att det beror på att användaren alltid är i fokus. Det ska vara bekvämt att använda besticken samtidigt som de ska förhöja dukningen.

Hardanger Bestikks populära serier

Hardanger Bestikk har tagit fram flera populära serier, däribland:
 • Carina
 • Eirin
 • Fjord
 • Julie
 • Lykke
 • Malin
 • Maria
 • Nina
 • Ramona
 • Renessanse
 • Tina
 • Tuva