/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Vilken bestick-look är du?

Vilken bestick-look är du?
Vilken bestick-look är du?
Klassiska silverfärgade bestick? Mer uttrycksfulla bestick som vittnar om att det är fest, men avslappnat? Eller är det kanske finbesticken som åkt fram för en riktigt traditionell högtid? Faktum är att bestick är minst lika viktigt som porslinet, glasen och textilen när du dukar. Valet av bestick kan sätta eller ändra en hel look på det dukade bordet. Så den stora frågan är – vilken besticklook är du? Mer klassiskt, vardags-praktiskt eller den som inte räds för att duka med riklig karaktär?

Vardagsbestick

Vardagsbesticken är, precis som de låter, bestick som du använder dagligen och som är det dukade bordets arbetshästar. Här behöver du bestick som är slitstarka, som tål att maskindiskas och som passar alla typer av maträtter – och de flesta dukningar. Vardagsbesticken brukar oftast kanske vara i rostfritt stål, och ofta blanka. Vill du ha bestick med lite mer finess till vardags kan du välja matta rostfria bestick i stål. Men varför just då silverfärgade? De passar de flesta dukningar, porslin och glas samt att de är en bra grund att utgå från.

Klassiska bestick

Det här är bestick som du kanske minns från mormor eller farmor, som åkte fram på julen, påsken eller söndagsmiddagarna – alltså bestick som dukades fram för speciella tillfällen och högtider, födelsedagar exempelvis. Förr ofta i nysilver som regelbundet behövde putsas för att behålla sitt skimmer. I dag bestick från mer klassiska märken med detaljer i sitt utförande som sätter den där tidlösa pricken över i, exempelvis Georg Jensens ikoniska Bernadotte-bestick – och som kan ärvas vidare i generationer.

Bestick med karaktär

Om du bjuder in till fest en fredagskväll för att fira helgen, samtidigt som du är djärv med en dukning som signalerar party, kan det vara en god idé att ta ut svängarna med bestick som blir ett samtalsämne i sig! Vad sägs om bestick i roliga metaller och färger, med intressanta materialval detaljer och med oväntade detaljer? Ett tips: Försök att missmatcha dina bestick mot resten av dukningen för att skapa en intressant look på festbordet!

Chopsticks

På senare år har vi börjat experimentera allt mer i hemmaköket och inte minst asiatiskt står långt upp på familjers menyer. Då ska det såklart även spisas efter östlig tradition! Självklart ska vi duka upp med chopsticks när vi serverar exempelvis thaimat, sushi eller delikatesser från det kinesiska skafferiet. På Cervera har vi många olika varianter av chopsticks, varför inte välja ätpinnar i fint betsat trä – eller varför inte lyxa till det och duka upp med rejäla chopsticks i stål?

Grillbestick

Tänk att du dukar upp en rejäl grillbuffé en underbar sommardag – med mat från grillen som keeps comin’. Vilken underbar känsla! När det serveras grillat kött från grillen, eller likväl kött till vardags resten av året, kan det vara en god idé att ha bestick som klarar att manövrera maträtten. Riktigt vassa grillknivar och rejäla gafflar är ett måste när den här typen av mat serveras. Visst är det dessutom något speciellt med bestick i trä dessutom? Det hör grillen och köttet till på något sätt!

Specialbestick

Om du vill höja nivån på det dukade bordet, i synnerhet när du bjuder in till middag, så är olika typer av specialbestick att rekommendera för tillfället i fråga. Om det är tårtkalas på agendan är det dessertbestick som gäller. Firar du kräftskiva är skaldjursbestick på sin plats, inte minst eftersom det underlättar ätandet något så oerhört för gästerna! Men även fiskbestick kan vara en bra idé om du tänkte servera ännu en delikatess från havet till huvudrätt. Att duka med en komplett uppsättning av bestick a la Nobelmiddagen som tar en igenom kvällens meny skulle nog få en och annan att höja imponerande på ögonbrynet – så, why not!