/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Skördefest

Tid att laga och lagra sommarens skörd
Skördefest
Skördefest
Det är hög tid för skördefest! Det är nu som vi äntligen får njuta av allt gott som den långa och fruktbara sommaren burit med sig. På många sätt är detta kökets storhetstid, och det är nu vi både lagar men även lagrar. Men underbart är kort och rätt som det är så knackar hösten på - så passa på att njuta av den underbara skördesäsongen!

Matlagning

Rotfrukter, kronärtskockor, pumpor, äggplantor, sallader - ja listan över godsaker från naturen som skördas så här års kan verkligen göras lång. Laga lyxiga rotfruktspytter, gratänger eller frästa rotfrukter i alla möjliga vackra färger som du serverar med ett gott kött och en mustig sås. Varför inte göra nyttiga och supergoda rotfruktschips i din airftyer? Det är bara att skiva de rotfrukter (eller bara potatis för den delen!) som du tycker om supertunt med en mandolin och sedan köra cirka 25 minuter på 160-170 grader i airfryern. Av pumpor kan du exempelvis göra goda mustiga soppor som du serverar med ett nybakat bröd. Varför inte testa att gratinera eller panera aubergine med frasig panko? De senaste åren har kålen gjort bred återkomst i den trendiga matlagningen, och vi lagar gärna mycket med olika sorters kål som vi skördar såhär års. Förutom att återuppliva gamla klassiker som kålpudding testa att göra häftiga japanska kålpannkakor, valfri rätt med spetskål, en masserad broccoli, grönkålspesto, friterad blomkål (även den i airfryer!) eller en taco som serveras i fräscha kålblad. Ja, kål-listan kan göras lång.

Bakning

Om skördesäsongen är matlagningens storhetstid så är bakningen inte sämre. Faktum är att det den här tiden på året skördas massor av gott från fruktriket som lämpar sig perfekt som efterrätt. De flesta kanske självfallet tänker på äpplen - äppelpaj, äppelkaka, syrade äpplen med grädde och smulor och allt vad det heter. Men nu är också säsong för några av våra godaste bär! Björnbär exempelvis - ett lyxigt och vackert bär som vi arbetar med alldeles för lite. Varför inte göra en björnbärspaj eller våga dig på att göra Tareq Taylors eleganta citronmazarin med björnbär? Eller en klassisk blåbärspaj. Även svarat vinbär, hjortron samt hallon är det säsong för nu - bär som du kan baka många kreativa bakverk och desserter av!

Svampplockning

Även i skogarna är det en alldeles speciell skördefest - den stora svampsäsongen är äntligen här! Finns det något som gör oss svenskar mer lyckliga än att hitta svamp i skogen - nej, typ inte! I synnerhet om svampen kommer från det där hemliga svampstället som du kommer ta med dig i graven. Oavsett om du är en kantarell-, Karl Johan-, sopp- eller skivlingsperson så finns det en svamp för alla - och oändliga sätt att servera dem på. Allt ifrån smörstekt svamp på en knaprig bit bröd till krämig svamprisotto - eller en mustig svampsoppa.

Lagring & förvaring

Förutom själva skörden av frukt och grönt från naturen är lagringen och förvaringen av det som kanske är det allra viktigaste. Vi skördar oftast allting på en gång men långt ifrån allt förtärs direkt. Därför är det a och o när det kommer till att få allt det goda från naturen att räcka - och förbi gott.
Exempelvis förvaras rotfrukter svalt och mörkt, helst i en sval mat eller jordkällare. Finner du den optimala förvaringsplatsen kan du faktiskt förvara rotfrukter ända in på vårkanten nästa år. Bär och frukt rensas innan de fryses eller torkas - eller görs kompott eller saft av för den delen som du förvarar i rediga burkar och flaskor. Svamp kan även det frysas, men med risk för att det smakar beskt om det varit fryst för länge. Investera hellre i en svamptork - det får svampsmaken att förbli i princip intakt. Vissa kål- och salladssorter är svåra att frysa och bör istället ätas så snart det går, men varför inte vakuum-packa det som äts färskt. På så vis kan du njuta av det några veckor längre som nyskördat!