/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Allt du behöver veta om pickling

Allt du behöver veta om pickling
Allt du behöver veta om pickling
Det är inte bara sensommaren skörd som passar att lägga in, utan du kan faktiskt pickla hela året! För pickling är inte bara ett sätt att förvara en råvara, det framkallar även nya smaker och texturer som lyfter den.
Den mest klassiska lagen är 1, 2, 3-lagen, som består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Men var inte rädd för att men experimentera med såväl kryddning som proportionerna. Kryddar du exempelvis med salt får du en ännu mer urlakande effekt och balanserar upp sötman. Du kan även minska mängden vatten om du tycker att vanlig 1, 2, 3-lag är för mild. Visste du till exempel att pressgurka är vanlig slanggurka som picklas enligt den klassiska lagen?

Varianter att testa

  • Ge dina maträtter en asiatisk touch genom att krydda med risvinäger, ingefära, chili eller stjärnanis.
  • Byt ut sockret mot honung om du vill undvika raffinerat socker
  • Pickla svamp! Exempelvis kantareller som ger en god umami-kick till vilt. 

Dillpicklad gurka

1 gurka
0,5 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
Dill
1, 2, 3-lag
Gör så här
Skiva gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel.
Skölj dillen och hacka den, även stjälkarna.
Lägg gurkan, dillen och övriga kryddor i en tätförslutande burk.
Fyll på med 1, 2, 3-lagen och ställ i kylen minst 24 timmar.

Picklade gulbetor med asiatisk touch

1 kg gulbetor (blanda gärna med polkabetor)
1, 2, 3-lag
3 cm fint skuren ingefära
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
Gör så här
Skiva betorna och ingefäran.
Lägg i en tätförslutande burk och fyll med 1, 2, 3-lag.
Stoppa ner kryddnejlikan och kanelstången.
Låt stå i kylen minst 12 timmar.

Picklad rödlök

2 stora eller 3 små rödlökar
2 dl ättiksprit
2 dl socker
1 dl vatten
1 msk salt
Ev. 2 jalapeno
Gör så här
Skala och skiva rödlöken tunt.
Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt.
Koka upp lagen och låt svalna.
Om du vill ha lite mer sting i rödlöken kan du addera två jalapeno delade på längden.
Häll över rödlöken och ställ i kylen minst 24 timmar.