Allt du behöver veta om pickling
Det är inte bara höstens skörd som passar att lägga in! Tekniken är inte bara ett sätt att förvara, det framkallar även nya smaker och texturer som lyfter råvaran.
Den mest klassiska lagen är 1 2 3 lagen, som består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten, men experimentera gärna med kryddning och proportionerna. Kryddar du med salt får du en ännu mer urlakande effekt och balanserar upp sötman. Du kan även minska mängden vatten om du tycker att vanlig 1 2 3 lag är för mild.
Visste du att pressgurka är vanlig slanggurka som picklas i en 1 2 3 lag?
Roliga varianter att testa
- Ge dina maträtter en asiatisk touch genom att krydda med risvinäger, ingefära, chili eller stjärnanis.
- Byt ut sockret mot honung om du vill undvika raffinerat socker
- Pickla svamp! T.ex. kantareller ger en god umamikick till vilt.
- Ge dina maträtter en asiatisk touch genom att krydda med risvinäger, ingefära, chili eller stjärnanis.
- Byt ut sockret mot honung om du vill undvika raffinerat socker
- Pickla svamp! T.ex. kantareller ger en god umamikick till vilt.
Dillpicklad gurka
1 gurka
0,5 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
Dill
1-2-3-lag
0,5 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
Dill
1-2-3-lag
Skiva gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel.
Skölj dillen och hacka den, även stjälkarna.
Lägg gurkan, dillen och övriga kryddor i en tätförslutande burk.
Fyll på med 1-2-3-lagen och ställ i kylen minst 24 h.
Skölj dillen och hacka den, även stjälkarna.
Lägg gurkan, dillen och övriga kryddor i en tätförslutande burk.
Fyll på med 1-2-3-lagen och ställ i kylen minst 24 h.
Picklade gulbetor med asiatisk touch
1 kg gulbetor (blanda gärna med polkabetor)
1-2-3-lag
3 cm fint skuren ingefära
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1-2-3-lag
3 cm fint skuren ingefära
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
Skiva betorna och ingefäran.
Lägg i en tätförslutande burk och fyll med 1-2-3-lag.
Stoppa ner kryddnejlikan och kanelstången.
Låt stå i kylen minst 12 timmar.
Lägg i en tätförslutande burk och fyll med 1-2-3-lag.
Stoppa ner kryddnejlikan och kanelstången.
Låt stå i kylen minst 12 timmar.
Picklad rödlök
2 stora eller 3 små rödlökar
2 dl ättiksprit
2 dl socker
1 dl vatten
1 msk salt
ev. 2 jalapenos
2 dl ättiksprit
2 dl socker
1 dl vatten
1 msk salt
ev. 2 jalapenos
Skala och skiva rödlöken tunt.
Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt.
Koka upp lagen och låt svalna.
Om du vill ha lite mer sting i rödlöken kan du addera två jalapenos delade på längden.
Häll över rödlöken och ställ i kylen minst 24 h.
Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt.
Koka upp lagen och låt svalna.
Om du vill ha lite mer sting i rödlöken kan du addera två jalapenos delade på längden.
Häll över rödlöken och ställ i kylen minst 24 h.