Stekpanneguide
Vilken stekpanna passar dig? Och vad ska man välja? Vi guidar dig genom olika material så som kolstål, keramisk, rostfritt stål och gjutjärn samt skötselråd för stekpannorna.
Precis som med all köksutrustning finns stekpannor i många olika storlekar, varianter och prisklasser. De finns också i flera material med olika egenskaper. Ska man välja en stekpanna med beläggning eller utan beläggning – det är frågan!
Gjutjärn - en vän för livet
Man brukar säga att gjutjärnspannor bara blir bättre med åren – vilket också är sant! Gjutjärn har en porös yta som absorberar fett och med tiden skapar en naturlig non-stickbeläggning. Fettet som samlas i porerna skyddar dessutom pannan mot rostangrepp.
Gjutjärn har en väldigt god och jämn värmefördelning så det är inte nödvändigt att steka på högsta värmen, då riskerar du att bränna maten. Kom ihåg att alltid ha fett i pannan då du steker.
De gedigna pannorna är oerhört slitstarka och om du sköter om din gjutjärnspanna så kommer den kunna följa med dig hela livet!
- Jämn värmefördelning
- Fungerar på alla typer av spisar
- Tål väldigt höga temperaturer
- Du kan använda redskap i alla material
- Stek alltid med fett i pannan
Skötselråd gjutjärn
- Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel. Diskmedlet tar bort fettet som samlats i porerna och som ger pannan sina non stick-egenskaper.
- Torka alltid av en fuktig panna direkt och smörj med fett vid behov.
- Servera gärna maten direkt ur stekpannan, men använd den aldrig för att förvara mat.
- Har din gjutjärnspanna börjat rosta? Borsta ur den med lite stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen (glöm inte undersidan).
- Om pannan behöver grovrengöras kan du fylla den med ungefär 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta några minuter. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från pannan. Efter rengöringen kommer pannan att vara grå i färgen och du bör då bränna in den på nytt.
Hur bränner man in en gjutjärnspanna?
Stryk ett tunt lager neutral olja över stekpannan och värm den på hög värme under ungefär 10 minuter. Klart!
Emaljerat gjutjärn - enkel att rengöra
En stekpanna av emaljerat gjutjärn är precis vad det låter som – en gjutjärnspanna som har emaljerats. Emaljbeläggningen täpper igen gjutjärnets porer vilket gör att den inte rostar och att inget fett lagras i pannan. Detta underlättar rengöringen då varken smak eller lukt sätter sig.
Emaljeringen gör att det räcker med låg eller medelhög värme för nästan all typ av matlagning. Förvärm aldrig stekpannan på hög värme för att sen dra ner temperaturen inför själva stekningen. Emaljerat gjutjärn svalnar långsamt och risken är stor att emaljeringen tar skada eller att dina råvaror fastnar och bränns vid.
- Jämn värmefördelning
- Fungerar på alla typer av spisar
- Ugnssäker beroende på handtag
- Enkel att rengöra
Skötselråd emaljerat gjutjärn
- Använd aldrig metallredskap, knivar eller stålull i pannan, då det kan skada emaljen.
- Handdiska alltid stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
- Häll aldrig kallt vatten på ett varmt kärl eller ställ ner ett varmt kärl i kallt vatten. Hastiga temperaturväxlingar kan ge sprickor eller skador på emaljen.
Emaljerat gjutjärn
Rostfritt stål - för grillälskaren
Rostfritt stål är ett hållbart, värmetåligt och slagfast material som håller riktigt länge – i många fall upp till 30 år. Stålet har inga öppna porer vilket gör att
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid.
ingen smak sätter sig, men också att inget fett lagras i pannan. Helt enkelt: om du inte steker i fett kommer maten att brännas vid.
Att steka i en panna av rostfritt stål är lite som att grilla. Först fastnar maten lite, men när porerna i råvarorna har stängts så släpper det. Därför är det viktigt att du inte vänder på maten för tidigt samt att vända den så få gånger som möjligt under tillagningen. Olika rostfria stekpannor är byggda på olika sätt. Bäst värmefördelning får du i en panna som är uppbyggd i många lager med en gedigen aluminiumkärna.
- Tål hårda tag och höga temperaturer
- Använd fett när du steker
- Har ofta en kärna av aluminium som fördelar värmen jämnt
- Vänd maten så få gånger som möjligt, för bästa stekresultat
Skötselråd rostfritt stål
- Rengör pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
- Kan diskas både för hand eller i diskmaskin. Använd alltid diskmedel. Den vanligaste anledning att maten bränner fast är att det är mat- och fettpartiklar kvar i pannan.
- Om mat har bränt fast kan du skrubba med den grova sidan av en rengöringssvamp.
Rostfritt
Keramisk beläggning - en smak och luktfri panna
En stekpanna med keramisk beläggning påminner mycket om en non-stickpanna. Den största skillnaden är att den keramiska pannan kan användas vid höga temperaturer utan att beläggningen tar skada. Undvik att använda metallredskap eller att skära direkt i pannan, och använd alltid fett när du steker. Om maten bränns vid försämras beläggningen och pannan får kortare livslängd.
- Kräver fett vid stekning
- Tål höga temperaturer men ger bäst stekresultat vid 170-180°C
- För att skydda beläggningen, använd endast redskap i trä, plast eller silikon
- Enkelt att rengöra och drar varken till sig smak eller lukt
Skötselråd keramisk beläggning
- Handdiska stekpannan med hett vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring.
- Om stekpannan använts på hög värme kan matrester sätta sig hårdare, se till att de avlägsnas innan du använder pannan igen.
Keramisk
Kolstål - perfekt när det krävs precision i matlagningen
Kolstålspannor är tillverkade av naturliga material som avger små mängder järn till maten som tillagas. Med tiden blir pannor i kolstål mörkare och mörkare, det är den naturliga non-stickeffekten som förbättras och kolstålet som oxiderar. Kom ihåg att alltid använda fett i pannan, en mindre mängd kan användas när pannan är ordentligt instekt. Kolstål reagerar snabbt på värmeförändringar, så det är en perfekt stekpanna för matlagning som kräver precision i tillagningen – som den perfekta biffen eller omeletten. Hetta alltid upp pannan varsamt, annars kan pannan ”slå sig” och bli ojämn i botten vilket kommer att försämra dess egenskaper.
- Fungerar på alla typer av spisar
- Måste brännas in före den första användningen
- Ugnssäker upp till 230°C beroende på handtag
- Slitstarkt material som tål alla typer av redskap
Skötselråd kolstål
- Bränn in pannan innan du använder den (se instruktioner nedan).
- Låt alltid stekpannan svalna innan du diskar den.
- Diska stekpannan för hand med hett vatten – undvik diskmedel.
- Torka alltid stekpannan efter rengöring för att förhindra rost. Om kolstålspannan har börjat rosta kan du borsta ur den med stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen.
- Ta bort envisa matfläckar med hjälp av en stålborste, det hårda materialet klarar det utan problem.
- Använd inte kolstålspannan för att steka syrliga råvaror, det löser ut mer järn ur pannan. Detta både sliter på beläggningen, ger en sämre stekyta och får maten att smaka järn.
- Utsätt inte en kolstålstekpanna för snabba temperaturväxlingar, det kan få kolstålet att slå sig. Detta är extra viktigt att tänka på om du har en induktionsspis då kolstål är väldigt magnetiskt och reagerar snabbare än många andra material på en induktionsspis.
Så här bränner du in din kolstålspanna
Allra enklast är det faktiskt att bränna in en kolstålspanna över öppen eld, antingen utomhus eller över en gasspis, men det funkar självklart även över spisen. Tekniken är den samma oavsett vilken värmekälla du väljer men om du bränner in den över en spisplatta bör du inte försöka bränna in kanterna av stekpannan.
1. Se till att pannan är ren och torr och värm upp den tills den börjar ryka lätt.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja.
3. Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.
2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan, värm stegvis tills det börjar ryka. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja.
3. Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart.
4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.
Kolstål
Non-stick beläggning - för en vacker stekyta
En non-stickpanna är perfekt för alla typer av råvaror som lätt bränner fast. Beläggningen ger maten en vacker stekyta men hindrar den från att fastna. Tänk på att alltid värma upp din non-stickpanna långsamt så att inte beläggningen tar skada, om stekpannan överhettas förlorar pannan sina non-stickegenskaper. Lagom stektemperatur brukar vara 170-180°C (då smöret tystnar i pannan) och du bör aldrig hetta upp stekpannan över 220°C.
Non-stickpannor har en begränsad livslängd och efter 2-5 år, beroende på hur stekpannan har skötts, behöver den bytas ut. Du märker när det är dags på att non-stickeffekten försvinner.
Hårdadoniserat aluminium
Vill du ha en non-stickpanna med längre livstid? Då är det hårdadoniserat aluminium som gäller. Genom adoniseringsprocessen förhårdas stekpannan, och materialet blir dubbelt så starkt som rostfritt stål, samtidigt som släpp lätt-effekten kvarstår.
Vill du ha en non-stickpanna med längre livstid? Då är det hårdadoniserat aluminium som gäller. Genom adoniseringsprocessen förhårdas stekpannan, och materialet blir dubbelt så starkt som rostfritt stål, samtidigt som släpp lätt-effekten kvarstår.
- Kräver mindre fett vid stekningen
- Perfekt allround-panna
- Använd aldrig pannan på maxvärme
- För att skydda beläggningen, använd endast redskap i trä, plast eller silikon.
Skötselråd non-stick beläggning
- Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel, låt den svalna innan rengöring. Maskindiskmedel kan skada beläggningen.
- Diska pannan noggrant varje gång du har använt den så att fett- och proteinhinnan som bildats på ytan försvinner.
- Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.
Non-stick
Koppar - en perfekt värmeledare
Stekpannor i koppar är väldigt bra på att leda värme. De byggs ofta upp i flera olika lager som alla har olika funktioner, till exempel aluminium för jämn värmefördelning och stål för en perfekt stekyta. Tack vare de goda värmeledningsegenskaperna är det lämpligt att steka på lite lägre värme än vanligt så att maten inte bränner fast.
Låt pannan hettas upp och svalna långsamt – hastiga temperaturväxlingar kan få koppar att blekna. Om du inte polerar dina kopparkärl kommer de att mörkna med tiden. Många kopparpannor har en insida av rostfritt stål, då gäller tipsen och skötselråden för det materialet.
- Leder värme bra
- Tål alla typer av redskap
- Snabba temperaturväxlingar kan missfärga pannan
- Ugnssäker beroende på handtag
Skötselråd koppar
- Handdiska stekpannan med varmt vatten och diskmedel.
- Kopparytan bör endast rengöras med diskborste eller den mjuka delen av en rengöringssvamp.
- Polera kopparytan regelbundet.
- Använd kopparputsmedel mot flammighet, missfärgningar och fläckar.
Koppar
Så vårdar du din panna
Det allra viktigaste rådet vi kan ge dig för att din stekpanna ska få längsta möjliga livslängd är: skjut inte upp rengöringen. Diska alltid stekpannan direkt när den har svalnat efter användning (diskar du den medan den är rykande het kan den slå sig). Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt och att alltid rengöra stekpannorna i enlighet med skötselråden.
Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
Hur bra du än tar hand om din stekpanna händer det att den missfärgas eller behöver en riktig grovrengöring. Här har vi samlat några smarta knep som du kan använda för att hålla din stekpanna i toppskick riktigt länge!
- Använd ett stekpanneskydd om du förvarar dina stekpannor staplade och införskaffa ett bra allputsmedel som funkar till flera material.
- Ta bort envisa matrester i gjutjärns- eller kolstålspannor med stålull! Det funkar även om pannan missfärgats eller har rostat. Efteråt bör du bränna in stekpannan igen.
- För att grovrengöra en stekpanna med keramisk beläggning kan du koka upp vatten och lite maskindiskmedel i pannan.
- Om din rostfria stekpanna har missfärgats av kalkavlagringar (mörka fläckar och prickar) beror det antagligen på hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska som vanligt och torka.
- Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp. Om fläckar har uppstått kan du koka ut kärlet med en ättikslösning eller fukta ett hushållspapper med lite vatten och ättikssprit.
- Om en rostfri stekpanna utsätts för hastiga temperaturförändringar kan den bli flammig och ”regnbågsfärgad”. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning, men kan också putsas bort med ett hushållspapper fuktat med lite vatten och ättikssprit (12 %).
- Om ett kopparkärl har blivit missfärgat, flammigt eller fläckigt så kan det rengöras med kopparputsmedel. Polera in medlet med en trasa, låt vila och polera sen bort med en ren trasa. Upprepa flera gånger om kärlet är väldigt missfärgat.