Gjutjärnspannor

En bra gjutjärnsstekpanna i gjutjärn är en investering för livet! Med rätt skötsel kan det hålla i generationer. Vi på Cervera har ett stort urval av gjutjärnspannor från Skeppshult, Ronneby Bruk och vår egen Anders Petter Stenfors Stekpanna.
Gjutjärnspannor
Gjutjärnspannor
98 produkter

Sortera på:

Popularitet
40 av 98 produkter

Skeppshult gjutjärn

Säger man gjutjärnspannor tänker många på Skeppshults produkter. I över 100 år har det svenska gjuteriet tillverkat grytor, grillpannor och traktörpannor av högsta kvalitet.
Men deras mest kända produkt är ändå en klassisk gjutjärnspanna. Fördelarna med en stekpanna i gjutjärn är att den dels håller en väldigt jämn värme när den används, dels håller att använda väldigt länge!

Lätt gjutjärnspanna

Självklart har vi på Cervera förutom Skeppshult många andra märken, till exempel Ronneby Bruk som gör fantastiska lätta gjutjärnspannor.
En lättare gjutpanna kan användas som plättlagg, pannkakspanna och vid tillagning av annan vardagsmat. Den har ett gjutjärns egenskaper men är inte lika tung att använda.

Vad är gjutjärn?

Materialet i gjutjärn är järn med en kolhalt mellan 2-4 %. Förr i tiden användes gjutjärnet till mycket men idag används de mest till stekpannor, motorblock och andra produkter som kräver att de gjuts i komplexa former.
Gjutjärn är ett av de bästa materialen för matlagning då värmen fördelas väldigt jämt över hela pannan eller grytan. Detta är speciellt bra om du vill laga grytbröd eller långkok i din gryta eller panna.

Egenskaper gjutjärn

Gjutjärn har som sagt väldigt bra värmeegenskaper vilket innebär att de håller värme länge och kräver lägre värme på spisplattan för att bli varmt.
Att materialet är naturligt, giftfritt och kan återvinnas är ytterligare positiva egenskaper.
Dessutom tillförs nyttigt järn vid matlagning med hjälp av gjutjärnsprodukter.

Induktionshäll och gjutjärnspanna

Gjutjärn fungerar dessutom på alla värmekällor, från öppen eld och grillar till induktionshällar. Kolla för säkerhets skull dock om just det gjutjärn du tänkt köpa fungerar på en induktionshäll.
En annan fördel är att den går utmärkt att använda i ugn, så du kan börja din matlagning på spisen och sen avsluta i ugnen med samma gjutkärl.

Gjutjärn på Cervera

När du ska hitta den bästa gjutjärnspannan för dina behov är det bra att tänka på några saker:
  • Ska det vara en lätt eller rejäl panna?
  • Ska ditt gjutjärn kunna användas på induktionshäll?
  • Vad tänker du använda den till?
Vad ditt behov än är finns en gjutjärnspanna på Cervera för dig i vårt stora sortiment. Bland annat våra egna underbara Anders Petter Stenfors stekpannor.

Rengöra och diska gjutjärnspannor

Det en del brukar ha emot att köpa produkter av gjutjärn är att de tror att rengöringen är krånglig. Men rätt skött så är det inte så svårt och de kan då hålla väldigt länge.
För att du inte ska få en rostig gjutjärnspanna behöver du rengöra och diska den ordentligt efter varje användning. Diska av pannan med varmt vatten, använd inget diskmedel, och torka sen av den ordentligt. Det är dock inte så svårt och rätt skött så kan din gryta hålla i generationer eftersom själva gjutjärnet är väldigt tåligt!