Villkor

Råglimpa med morot

0 stjärnor
Recept: Emma Brink Rask

Ingredienser

1 limpa

 

250 g ljummet vatten (2,5 dl)

20 g jäst

1 msk olivolja

60 g rågmjöl (1 dl)

90 g dinkel (1,5 dl)

180 g rågsikt (3 dl) 35 g hela linfrön (0,5 dl)

75 g solrosfrön (1 dl)

2 tsk salt 130 g fint riven morot (ca 2 dl)

 

Till formen:

Smör

Sesamfrön

1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.

2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.

3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.

4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.

5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.

Ett lite grövre formbröd med råg och dinkel som blir saftigt med rivna morötter i. Linfrön och solrosfrön ger lite extra6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Råglimpa med morot

1 limpa

 

250 g ljummet vatten (2,5 dl)

20 g jäst

1 msk olivolja

60 g rågmjöl (1 dl)

90 g dinkel (1,5 dl)

180 g rågsikt (3 dl) 35 g hela linfrön (0,5 dl)

75 g solrosfrön (1 dl)

2 tsk salt 130 g fint riven morot (ca 2 dl)

 

Till formen:

Smör

Sesamfrön

/globalassets/inspiration/artiklar/2022/probaker/raeg-och-morotsbroed-6.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies