/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Pumpabröd5 dl kallt vatten25 g jäst150 g färsk surdeg på fullkornsvete2 msk chiafrön2 msk brödsirap 12,5 dl (750 g) Rustique, stenmalet siktat vårvetemjöl2,5 tsk flingsalt1,5 msk oliv-/rapsoljaSteksnöre för att forma bröden till pumporSalladslök för att efterlikna pumpastjälkar
Gör så här1. Smula jästen i en skål tillhörande en köksassistent. 2. Häll en del av det kalla vattnet över jästen och rör om med en slickepott tills den lösts upp helt, tillsätt därefter resterande del av vattnet.3. Tillsätt sedan sirap och chiafrön tillsammans med två tredjedelar av mjölet. 4. Börja arbeta ihop en smidig deg och addera resterande mjöl lite allteftersom. Tillsätt även saltet mot slutet när degen hunnit arbetas en stund. Låt degen arbetas ca 12 min från det att allt mjöl blivit tillsatt. 5. Forma degen jämn och fin. Låt sedan jäsa i oljad skål, täckt med plastfolie i ca 60 min. 6. Vik in degens sidor och vänd degen upp och ner i skålen. Jäs ytterligare 60 min. 7. Placera grytlocket på ett bakplåtspapper och rita runt om för att sedan klippa ut.8. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk. Dela degen i två. Dela ena halvan till fyra jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar). Rulla varsamt till ett stort följt av fyra mindre bröd.9. Klipp jämnlånga längder av steksnöre och doppa dem i olja. Lägg ut dem korsade över varandra på det förklippta bakplåtspappret samt ett ark på en plåt för de mindre. Knyt samman steksnöret korsade över varandra runtom bröden, så de formar ränder likt en pumpa. Klipp av ändarna och sikta över mjöl. 10. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min.11. Sätt ugnen på 250°c och förvärm grytan. 12. Ta ut grytan och placera det större brödet i grytan med locket på, ställ sedan tillbaka grytan i bottnen av ugnen. Sänk temperaturen till 225°c och grädda bröden på plåten ovanför grytan i ugnen i ca. 25-30 min – tills de blivit gyllene på både yta och undersida. 13. Ta ut plåten med de mindre pumpabröden när de är färdiggräddade och ta samtidigt av locket på grytan, sänk temperaturen till 175°c och grädda ca 20 min ytterligare.14. Tag slutligen ut grytbrödet och låt svalna tillsammans med de mindre. Klipp av grytsnöret från bröden och tryck ner salladslökar för att efterlikna pumpastjälkar. 15. Servera och njut av pumpaliknande bröd. Perfekta att använda till halloweendukningen! 

Pumpabröd

Ingredienser
5 dl kallt vatten
25 g jäst
150 g färsk surdeg på fullkornsvete
2 msk chiafrön
2 msk brödsirap
12,5 dl (750 g) Rustique, stenmalet siktat vårvetemjöl
2,5 tsk flingsalt
1,5 msk oliv-/rapsolja
Steksnöre för att forma bröden till pumpor
Salladslök för att efterlikna pumpastjälkar

Gör så här

1. Smula jästen i en skål tillhörande en köksassistent.
2. Häll en del av det kalla vattnet över jästen och rör om med en slickepott tills den lösts upp helt, tillsätt därefter resterande del av vattnet.
3. Tillsätt sedan sirap och chiafrön tillsammans med två tredjedelar av mjölet.
4. Börja arbeta ihop en smidig deg och addera resterande mjöl lite allteftersom. Tillsätt även saltet mot slutet när degen hunnit arbetas en stund. Låt degen arbetas ca 12 min från det att allt mjöl blivit tillsatt.
5. Forma degen jämn och fin. Låt sedan jäsa i oljad skål, täckt med plastfolie i ca 60 min.
6. Vik in degens sidor och vänd degen upp och ner i skålen. Jäs ytterligare 60 min.
7. Placera grytlocket på ett bakplåtspapper och rita runt om för att sedan klippa ut.
8. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk. Dela degen i två. Dela ena halvan till fyra jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar). Rulla varsamt till ett stort följt av fyra mindre bröd.
9. Klipp jämnlånga längder av steksnöre och doppa dem i olja. Lägg ut dem korsade över varandra på det förklippta bakplåtspappret samt ett ark på en plåt för de mindre. Knyt samman steksnöret korsade över varandra runtom bröden, så de formar ränder likt en pumpa. Klipp av ändarna och sikta över mjöl.
10. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min.
11. Sätt ugnen på 250°c och förvärm grytan.
12. Ta ut grytan och placera det större brödet i grytan med locket på, ställ sedan tillbaka grytan i bottnen av ugnen. Sänk temperaturen till 225°c och grädda bröden på plåten ovanför grytan i ugnen i ca. 25-30 min – tills de blivit gyllene på både yta och undersida.
13. Ta ut plåten med de mindre pumpabröden när de är färdiggräddade och ta samtidigt av locket på grytan, sänk temperaturen till 175°c och grädda ca 20 min ytterligare.
14. Tag slutligen ut grytbrödet och låt svalna tillsammans med de mindre. Klipp av grytsnöret från bröden och tryck ner salladslökar för att efterlikna pumpastjälkar.
15. Servera och njut av pumpaliknande bröd. Perfekta att använda till halloweendukningen!
 

Lämna recension