Råglimpa med morotFör 1 limpa 250 ljummet vatten (2,5 dl)20 g jäst 1 msk olivolja60 g rågmjöl (1 dl) 90 g dinkel (1,5 dl) 180 g rågsikt (3 dl) 35 g hela linfrön (0,5 dl) 75 g solrosfrön2 tsk salt130 g fint riven morot (ca 2 dl) TILL FORMENSmörSesamfrön
Gör så här1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.

Råglimpa med morot

Råglimpa med morot
Ingredienser
För 1 limpa
250 ljummet vatten (2,5 dl)
20 g jäst
1 msk olivolja
60 g rågmjöl (1 dl)
90 g dinkel (1,5 dl)
180 g rågsikt (3 dl)
35 g hela linfrön (0,5 dl)
75 g solrosfrön
2 tsk salt
130 g fint riven morot (ca 2 dl)
TILL FORMEN
Smör
Sesamfrön

Gör så här

1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.
2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.
3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.
4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.
6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.

Fler liknande recept

Pumpabröd
Pumpabröd
Rostad ciabatta med kantarell och vitlökssmör
Rostad ciabatta med kantarell och vitlökssmör
Glutenfritt fröbröd
Glutenfritt fröbröd
Valnötsscones
Valnötsscones
Lättlagat grytbröd
Lättlagat grytbröd
Valnötsbröd med kärnat smör
Valnötsbröd med kärnat smör
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Saftigt och galet gott banan och valnötsbröd
Ljuvliga saffransscones med färskost och het lingonsylt
Ljuvliga saffransscones med färskost och het lingonsylt