/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Råglimpa med morotFör 1 limpa 250 ljummet vatten (2,5 dl)20 g jäst 1 msk olivolja60 g rågmjöl (1 dl) 90 g dinkel (1,5 dl) 180 g rågsikt (3 dl) 35 g hela linfrön (0,5 dl) 75 g solrosfrön2 tsk salt130 g fint riven morot (ca 2 dl) TILL FORMENSmörSesamfrön
Gör så här1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.

Råglimpa med morot

Råglimpa med morot
Ingredienser
För 1 limpa

250 ljummet vatten (2,5 dl)
20 g jäst
1 msk olivolja
60 g rågmjöl (1 dl)
90 g dinkel (1,5 dl)
180 g rågsikt (3 dl)
35 g hela linfrön (0,5 dl)
75 g solrosfrön
2 tsk salt
130 g fint riven morot (ca 2 dl)

TILL FORMEN
Smör
Sesamfrön

Gör så här

1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.
2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.
3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.
4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.
6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.