Ulrica Hydman Vallien var en av de mest tongivande formgivarna inom glaskonsten under perioden 1980 - 2018. Precis som hennes man, Bertil Vallien så spelade hon en viktig roll som förnyare av glasets konstform och fick även ett stort internationellt genomslag. De båda har kallats för glasrikets superpar och det var tack vare deras kommersiella framgång som Åfors glasbruk räddades från att läggas ner på 1970-talet och kunde fortsätta som ett självständigt bruk med en egen profil i Kosta Boda-koncernen.
Ulricas formspråk är expressivt, egensinnigt och fyllt av mytiska referenser. Många förknippar henne säkert främst till glaset och få har väl missat hennes konstglasserier såsom ”Open Minds”, ”Tulipa” och ”Caramba”. Men faktum är att Ulrica inte började måla på glas förrän i början på 1970-talet. Hon hade träffat sin man, Bertil Vallien, när de båda studerade på Konstfack i slutet på 1950-talet, med Stig Lindberg som lärare. Efter två år i USA och Mexico knöts de till Åfors glasbruk i Småland och under hela 60-talet var det Bertil som var verksam som formgivare på glasbruket medan Ulrica fokuserade på keramik och måleri.
Men i början på 70-talet övertalade Erik Rosén, dåvarande chef för Åfors och Kosta glasbruk, Ulrica att ta fram en romantisk och feminin glasservis för Åfors räkning och 1972 lanserades ”Optikon”. En uppsättning glasföremål i ljust turkos degelfärg med mjuka, böljande former. Hydman Vallien hade med ”Optikon” fångats av glasets möjligheter och kort därefter när Rosén gav henne fira händer att ta fram en exklusiv konstglasserie formgav hon sin famösa ”Råttskål”; en skål i ljusgrönt glas med en målad dekor av tassande svarta råttor.
En annan bidragande faktor till att Ulrica fastnade för glasmåleriet var att hennes keramikverkstad var inhyst i Åfors äldsta ateljé för glasmåleri. Kvar i ateljén fanns en uppsjö av påsar och burkar med pulverfärger i alla upptänkliga kulörer. Tillsammans med brukets glasmålare ägnade hon stora delar av 1970-talet med att experimentera med olika måleritekniker, penslar och färgrecept. Under 1980-talet blev efterfrågan på hennes konstglas så stor att en hel avdelning av glasmålare ägnade sig åt att måla Hydman Vallien-dekorer utefter hennes originalmålningar. Unikaten har hon dock alltid målat själv.
Succén ”Open Minds”, som även går under epitet ”Kattvasen” började 1984 med en svart liten skål med ett par flirtigt blå ögon och röd mun, den utvecklades till unikat 1986 och kom i Artist Collection 1987. Precis som i ”Open Minds” är hennes motivvärld oftast säregen och suggestiv. Återkommande dekorer är kvinnor med fiskstjärtar, kattkvinnor, fåglar, fjärilar, fabeldjur, kärlekspar och ormar. Framför allt ormen är ett återkommande tema och i serien ”Cleopatra” intar den till och med en skulptural form som slingrar sig upp runt glas och karaffer. I hennes omfattande produktion hittar man även mer romantiska kompositioner som i serierna ”Boda Poem” och ”Adam och Eva”.
Färgpaletten i hennes glaskonst är väldigt extensiv och går från pasteller i rosa och ljusblått såsom i serierna ”Boda Butterfly” och ”Fine” till en explosiv kolorit, där man ser hennes influenser från México tydligt. I serier såsom ”Caramba” framkommer hennes skicklighet som tecknare, där de svarta kraftfulla linjerna i dekoren alltid har en naturlig schvung och intensitet.
Genomgående kan man säga att hennes estetik karaktäriseras av en lekfull nonchalans med stora svepande penseldrag och i stället för perfektion så var hennes ledord alltid det spontana och flyktiga. Enligt en av Åfors glasblåsare som jobbade nära Hydman Vallien, ”Ulrica ville att vi skulle göra sneda och vinda saker. Jag minns den där råttskålen. Den blåste vi i en vattenhink. Sedan fick vi tag på bra formar, men Ulrica ville alltid att vi skulle slira till skålarna extra. Hon skulle ha dem sneda och vinda.”
Kuriosa
- Kosta Boda har lanserat flera hyllningskollektioner för UHV innehållande ikoniska alster som bland annat den beryktade ”Råttskålen” och ”Husgud”.
- Ulrica utvecklade sin egen teknik i Kabaleglaset, en dekorteknik där bilderna innesluts i glaset. Hon har även formgivet en rad graalvaser, en Orreforsteknik som utvecklades av Simon Gate.
- Hydman Vallien har bland annat ställts ut på Musée des Arts Decoratifs i Paris samt Victoria & Albert Museum i London.
- Hon finns representerad i konstglassamlingar på muséer i USA, Japan och Europa.
- Den retrospektiva utställningen ”En Paradisattack” 2020 på Liljevalchs lyfte fram Ulricas roll som allkonstnär och där de 500 verken som visades omfattade såväl måleri, glaskonst, textiler och möbler.