Gör din egna juliga fläderglögg
0,5 dl strösocker
2 dl koncentrerad flädersaft
1 vaniljstång
6-8 hela kryddnejlikor
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 bit torkad ingefära
50 cl tort vitt vin
Lägg alla torra ingredienser i en glasburk med lock och slå på flädersaften. Låt dra upp till ett dygn i kylen men minst 8 timmar.
När det är glöggdags sila bort kryddorna och tillsätt det vita vinet. Värm glöggen, den ska inte koka bara ryka. Smaka av och späd ytterligare om det behövs. Servera med en skiva apelsin, russin och sötmandlar.
Minglets enklaste snittar
- Baka en västerbottenpaj på digestivebotten i långpanna och stansa ut i snittstorlek. Toppa med inlagd rödlök. Supergott, och supersmaskigt.
- Servera klassisk skagenröra på kavring. Hinner eller vill du inte göra egen? Lyxa till den färdigköpta med lite löjrom eller röd stenbitsom!
- Minimera disken genom att servera allting på en skärbräda.
Den enklaste alkoholfria juldrinken
8 dl grumlig äppeljuice (el must)
Saften från 4 lime
Riven ingefära
4 stjärnanis
Koka upp alla ingredienserna och servera i värmetåliga glas. Garnera gärna med en extra stjärnanis.
3 snabba tips för att lyckas med lussebullarna
- Ta fram alla ingredienser någon timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade, det gör degen mer lättjobbad.
- Våga hålla igen med mjölet! För att få riktigt saftiga lussebullar så ska degen vara lös, nästan kladdig.
- Klassiska katter i all ära, men ibland är det kul att variera sig! Varför inte prova alternativa smaksättningar som kardemumma? Eller mandelmassa? Eller varför inte apelsin?
Lyft festen med något otippat!
- Varför inte bjuda på en klassisk ostfondue under glöggminglet? Blanda t.ex. gruyere och emmentaler med vitt vin och värm långsamt. Servera med ett gott bröd.
- Ladda upp med en lek eller ett quiz som får gästerna att prata även med dem de inte känner allra bäst!
- Sitter ni ner och minglar? Be alla att byta plats efter ett tag!