/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

KombuchaGer 1,25 l 1,25 l vatten4 msk strösocker1 msk svart te1 scoby-svampFörslag på smaksättning: valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel
Gör så här1. Innan du börjar, var noga med att alla redskap och förvaringsburken är ordentligt rengjorda!2. Värm vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.3. Låt téet dra i ungefär 10 minuter i kastrullen. Sila bort tebladen. Häll téet i glasburken och låt det svalna till rumstemperatur.4. Lägg försiktigt ner scoby-svampen med vätskan som finns runt den.5. Fäst en silduk över burken med ett gummiband eller ett snöre. Kom ihåg att det är viktigt att burken står i rumstemperatur fast inte i direkt solljus. Notera att det tar en till två veckor, beroende på rumstemperaturen, för kombuchan att komma i gång med sin fermentering.6. Efter ungefär en vecka ska det dofta syrligt om burken – det är ett gott tecken på att processen är i gång. Ett tips är att med jämna mellanrum smaka av med hjälp av ett sugrör - det ska smaka lätt syrligt. Efter två veckor bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som du kan spara och använda i en ny sats - till dig själv eller varför inte ge bort!7. Svampen som du ska spara: Ta försiktigt upp svampen med en hålslev. Ta även gärna med lite av vätskan och lägg den i en djup tallrik som du täcker över med plastfolie. Förvara i kylskåp.8. Dags att buteljera - och om du vill smaksätta - din kombucha! Lägg smaksättningen i botten av flaskor och fyll upp med vätskan. Sätt på kork och låt stå i rumstemperatur ett par dagar. Det är nu själva kolsyrejäsningen kommer i gång. När du väl kylt flaskorna för förvaring stannar denna process av. Ett tips: Använder du pet-flaskor kan du klämma på flaskan och undersöka ifall jäsningen kommit i gång.9. Nu är det dags att förvara kombuchan i kylen. Observera att det är viktigt att kyla den så du slipper risken för övertryck i flaskan och där med att den exploderar. Det är en mindre trevlig överraskning! Kombuchan håller cirka en månad i kylskåp.

Kombucha

Kombucha är en fermenterad dryck som blivit populär för sina potentiella hälsofördelar och fräscha smaker. Med detta recept kan du skapa 1,25 liter av den uppfriskande drycken hemma.
Du kan anpassa smaken på din kombucha genom att experimentera med olika smaksättningar såsom bär, citrusfrukter, ingefära eller kryddor som gurkmeja och kanel. Utforska smakrika variationer och njut av din egen hemgjorda kombucha!
Kombucha
Ingredienser
Ger 1,25 l

1,25 l vatten
4 msk strösocker
1 msk svart te
1 scoby-svamp

Förslag på smaksättning: valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel

Gör så här

1. Innan du börjar, var noga med att alla redskap och förvaringsburken är ordentligt rengjorda!
2. Värm vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.
3. Låt téet dra i ungefär 10 minuter i kastrullen. Sila bort tebladen. Häll téet i glasburken och låt det svalna till rumstemperatur.
4. Lägg försiktigt ner scoby-svampen med vätskan som finns runt den.
5. Fäst en silduk över burken med ett gummiband eller ett snöre. Kom ihåg att det är viktigt att burken står i rumstemperatur fast inte i direkt solljus. Notera att det tar en till två veckor, beroende på rumstemperaturen, för kombuchan att komma i gång med sin fermentering.
6. Efter ungefär en vecka ska det dofta syrligt om burken – det är ett gott tecken på att processen är i gång. Ett tips är att med jämna mellanrum smaka av med hjälp av ett sugrör - det ska smaka lätt syrligt. Efter två veckor bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som du kan spara och använda i en ny sats - till dig själv eller varför inte ge bort!
7. Svampen som du ska spara: Ta försiktigt upp svampen med en hålslev. Ta även gärna med lite av vätskan och lägg den i en djup tallrik som du täcker över med plastfolie. Förvara i kylskåp.
8. Dags att buteljera - och om du vill smaksätta - din kombucha! Lägg smaksättningen i botten av flaskor och fyll upp med vätskan. Sätt på kork och låt stå i rumstemperatur ett par dagar. Det är nu själva kolsyrejäsningen kommer i gång. När du väl kylt flaskorna för förvaring stannar denna process av. Ett tips: Använder du pet-flaskor kan du klämma på flaskan och undersöka ifall jäsningen kommit i gång.
9. Nu är det dags att förvara kombuchan i kylen. Observera att det är viktigt att kyla den så du slipper risken för övertryck i flaskan och där med att den exploderar. Det är en mindre trevlig överraskning! Kombuchan håller cirka en månad i kylskåp.

Lämna recension