Ingredienser
Ger 1,25 l
1,25 l vatten
4 msk strösocker
1 msk svart te
1 scoby-svamp
Förslag på smaksättning: Valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel
1. Innan du börjar, var noga med att alla redskap och förvaringsburken är ordentligt rengjorda!
2. Värm vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.
3. Låt téet dra i ungefär 10 minuter i kastrullen. Sila bort tebladen. Häll téet i glasburken och låt det svalna till rumstemperatur.
4. Lägg försiktigt ner scoby-svampen med vätskan som finns runt den.
5. Fäst en silduk över burken med ett gummiband eller ett snöre. Kom ihåg att det är viktigt att burken står i rumstemperatur fast inte i direkt solljus. Notera att det tar en till två veckor, beroende på rumstemperaturen, för kombuchan att komma i gång med sin fermentering.
6. Efter ungefär en vecka ska det dofta syrligt om burken – det är ett gott tecken på att processen är i gång. Ett tips är att med jämna mellanrum smaka av med hjälp av ett sugrör - det ska smaka lätt syrligt. Efter två veckor bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som du kan spara och använda i en ny sats - till dig själv eller varför inte ge bort!
7. Svampen som du ska spara: Ta försiktigt upp svampen med en hålslev. Ta även gärna med lite av vätskan och lägg den i en djup tallrik som du täcker över med plastfolie. Förvara i kylskåp.
8. Dags att buteljera - och om du vill smaksätta - din kombucha! Lägg i smaksättningen i botten av flaskor och fyll upp med vätskan. Sätt på kork och låt stå i rumstemperatur ett par dagar. Det är nu själva kolsyrejäsningen kommer i gång. När du väl kylt flaskorna för förvaring stannar denna process av. Ett tips: Använder du pet-flaskor kan du klämma på flaskan och undersöka ifall jäsningen kommit i gång.
9. Nu är det dags att förvara kombuchan i kylen. Observera att det är viktigt att kyla den så du slipper risken för övertryck i flaskan oh där med att den exploderar. Det är en mindre trevlig överraskning! Kombuchan håller cirka en månad i kylskåp.
Lämna recension
Kombucha
Ger 1,25 l
1,25 l vatten
4 msk strösocker
1 msk svart te
1 scoby-svamp
Förslag på smaksättning: Valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel