Villkor

Kombucha

0 stjärnor
Recept: Cervera

Ingredienser

Ger 1,25 l

 

1,25 l vatten

4 msk strösocker

1 msk svart te

1 scoby-svamp

Förslag på smaksättning: Valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel

1. Innan du börjar, var noga med att alla redskap och förvaringsburken är ordentligt rengjorda!

2. Värm vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.

3. Låt téet dra i ungefär 10 minuter i kastrullen. Sila bort tebladen. Häll téet i glasburken och låt det svalna till rumstemperatur.

4. Lägg försiktigt ner scoby-svampen med vätskan som finns runt den.

5. Fäst en silduk över burken med ett gummiband eller ett snöre. Kom ihåg att det är viktigt att burken står i rumstemperatur fast inte i direkt solljus. Notera att det tar en till två veckor, beroende på rumstemperaturen, för kombuchan att komma i gång med sin fermentering.

6. Efter ungefär en vecka ska det dofta syrligt om burken – det är ett gott tecken på att processen är i gång. Ett tips är att med jämna mellanrum smaka av med hjälp av ett sugrör - det ska smaka lätt syrligt. Efter två veckor bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som du kan spara och använda i en ny sats - till dig själv eller varför inte ge bort!

7. Svampen som du ska spara: Ta försiktigt upp svampen med en hålslev. Ta även gärna med lite av vätskan och lägg den i en djup tallrik som du täcker över med plastfolie. Förvara i kylskåp.

8. Dags att buteljera - och om du vill smaksätta - din kombucha! Lägg i smaksättningen i botten av flaskor och fyll upp med vätskan. Sätt på kork och låt stå i rumstemperatur ett par dagar. Det är nu själva kolsyrejäsningen kommer i gång. När du väl kylt flaskorna för förvaring stannar denna process av. Ett tips: Använder du pet-flaskor kan du klämma på flaskan och undersöka ifall jäsningen kommit i gång.

9. Nu är det dags att förvara kombuchan i kylen. Observera att det är viktigt att kyla den så du slipper risken för övertryck i flaskan oh där med att den exploderar. Det är en mindre trevlig överraskning! Kombuchan håller cirka en månad i kylskåp.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning

Kombucha

Ger 1,25 l

 

1,25 l vatten

4 msk strösocker

1 msk svart te

1 scoby-svamp

Förslag på smaksättning: Valfria bär, färsk citron eller lime, ingefära, gurkmeja eller kanel

/contentassets/d36b485069af477aa655cfa74dc3bf29/2021-06-21_cervera-aug_36396.jpg

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies