Villkor

Imponera med ett matnördigt nyår!

Av | 21 december 2018

Äntligen nyårsafton - matlagningens och trerättersmiddagens högtid! Oavsett om du tänker experimentera med nya smaker och färgsprakande dukningar eller kör på beprövade rätter och stilrent bord så hittar du redskapen, porslinet och glasen hos oss.

Servera en sfärisk fördrink

En matlagningsteknik vi kommer att se mycket av framöver hos de ambitiösa hemmakockarna är molekylärmatlagningen – en teknik som lämpar sig lika bra för maten som för drycken. Varför inte överraska med en Mojito-sfär?

Fänkålssalt:
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de doftar kraftigt, det tar någon minut. Mixa salt och fänkålsfrön i en matberedare eller med stavmixer till ett finfördelat salt.

Tillbehör:
Hyvla osten med en potatisskalare. Dela gurkan i två bitar och hyvla dem tunt med mandolin eller med en vass kniv. Krydda med lite av fänkålssaltet.

Grillad fänkål och sparris:
Baka den hela fänkålen i ugnen tills den är mjuk, ungefär 20 minuter. Du kan sticka lite i den med en kniv för att känna om den är klar. Skär fänkålen i klyftor och bränn av med brännaren.

Skala av det yttersta lagret på sparrisarna och skär av den grövsta biten nedtill. Pensla dem med olja och bränn dem med brännaren tills de fått fin färg, ungefär 1 minut på varje sida. Krydda sparrisarna med fänkålssalt.

Servering:
Varva fänkål och sparris på en tallrik eller i en form. Toppa med Münsterost, hyvlad gurka och vinbär. Krydda med svartpeppar och avsluta med att ringla över lite rapsolja.

Avsluta på topp med rökt glass

Den klassiska röksmaken kan enkelt få till i hemmet med en rökpistol. Det ger dessutom en mogen och spännande smak på efterrätter och lyfter dem till en smakupplevelse utöver det vanliga. Vi vågar oss på att gissa att det inte är jättemånga av dina gäster som har blivit bjuda på rökt glass tidigare!

Ingredienser:
200 g körsbär
30 ml bourbon
250 ml mjölk
200 ml vispgrädde
3 äggulor
150 g socker
en nypa salt
10 g smör
2 tsk citronjuice
Rökspån med smak av Applewood

Två dagar innan nyår

Halvera körsbären och marinera i bourbon över natten.

Dagen innan nyår

Körsbären
Häll av körsbären men spara vätskan. Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Adderakörspären och sautera tills de är mjuka, ungefär 8 minuter. Häll på bourbon och bräsera bort alkoholen. Addera en tredjedel av sockret och citronjuice. Koka på medelvärme i 5-8 minuter. Häll av körsbären men spara juicen. Ställ in både körsbär och juicen i kylskåpet.

Glassmet
Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull tills det precis börjar ryka.
Blanda ihop äggulor, två tredjedelar av sockret och salt i en skål. Addera den varma mjölkblandningen i en jämn stråle och vispa samtidigt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp till 75 grader. Rör om hela tiden. Häll upp i en ren skål och täck med plastfolie.
För in slangen från rökpistolen under plastfolien och rök glassmeten. Ställ in, med röken kvar, i kylskåpet i ungefär 5-10 minuter. Rök sedan smeten igen. Låt smeten vila i kylskåpet över natten.

På nyårsafton

Alt 1: Gör glassen i en glassmaskin och addera körsbär och körsbärsjuice ungefär 1 minut innan glassen är färdig. Ställ in i frysen tills det är dags att servera

Alt 2: Om du inte har en glassmaskin kan du ställa in glassmeten i frysen i en burk med lock. Låt glassen stå i minst 4 timmar. Rör om smeten en gång i halvtimmen de första två timmarna.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies