Äntligen nyårsafton - matlagningens och trerättersmiddagens högtid! Oavsett om du tänker experimentera med nya smaker och färgsprakande dukningar eller kör på beprövade rätter och stilrent bord så hittar du redskapen, porslinet och glasen hos oss.
Servera en sfärisk fördrink
En matlagningsteknik vi kommer att se mycket av framöver hos de ambitiösa hemmakockarna är molekylärmatlagningen – en teknik som lämpar sig lika bra för maten som för drycken. Varför inte överraska med en Mojito-sfär?
Ingredienser:
45 cl vit rom
60 cl sodavatten
12 myntablad
15 ml socker
3 klyftor lime
450 ml vatten
Från Molecule-R Drinkset:
1,25 mil Calcium Lactate
1 påse Sodium Alginate
Muddla Calcium Lactaten med socker, lime och myntablad. Addera rom och sodavatten och rör om.
Ta fram sfärformen från Molecule-R setet och lägg ett myntablad i vare skål. Fyll på med vätskan och ställ in i frysen.
Blanda Sodium Alginate med vattnet i en stor skål. Mixa med mixerstav. Låt vila i 15 minuter.
Ta fram sfärformen från frysen och tryck ut sfärerna i Sodium-badet. Låt stå i 3 minuter.
Flytta över sfärerna till ett vattenbad för att skölja av dem.
Servera dina Mojitosfärer på en sked.
Fräscht förmingel vid saltsten
Saltstenen är både naturens egen spis och serveringsfat. En enkelt och smaskig förrätt gör du med krispiga melonbitar och fräsch mynta.
Ingredienser:
Vattenmelon
Honungsmelon
Fetaost
Mynta
Flytande honung
Kyl saltstenen antingen i kylen i 60 minuter eller i frysen i 30 minuter. Lägg upp portionsstora bitar av de olika melonsorterna direkt på saltstenen.
Toppa vattenmelonen med en bit fetaost samt ett myntablad
Toppa honungsmelonen med en klick honung
Flammande fänkål med vit sparris
Till förrätten plockar vi fram brännaren och bjuder på en riktig lyxig kreation signerad Björn Frantzén. Satsa gärna på en lite kraftigare brännare för att få ordentlig sotning på primörerna.
Ingredienser:
Bränd fänkål och sparris:
1 stor fänkål
8 vita sparrisar
2 msk kallpressad rapsolja
Fänkålssalt:
3 msk fänkålsfrön
1 dl grovt havssalt
Tillbehör:
50 g Münsterost
1/2 gurka
50 g svarta vinbär
svartpeppar ur kvarn
Fänkålssalt:
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de doftar kraftigt, det tar någon minut. Mixa salt och fänkålsfrön i en matberedare eller med stavmixer till ett finfördelat salt.
Tillbehör:
Hyvla osten med en potatisskalare. Dela gurkan i två bitar och hyvla dem tunt med mandolin eller med en vass kniv. Krydda med lite av fänkålssaltet.
Grillad fänkål och sparris:
Baka den hela fänkålen i ugnen tills den är mjuk, ungefär 20 minuter. Du kan sticka lite i den med en kniv för att känna om den är klar. Skär fänkålen i klyftor och bränn av med brännaren.
Skala av det yttersta lagret på sparrisarna och skär av den grövsta biten nedtill. Pensla dem med olja och bränn dem med brännaren tills de fått fin färg, ungefär 1 minut på varje sida. Krydda sparrisarna med fänkålssalt.
Servering:
Varva fänkål och sparris på en tallrik eller i en form. Toppa med Münsterost, hyvlad gurka och vinbär. Krydda med svartpeppar och avsluta med att ringla över lite rapsolja.
Huvudrätten - Den perfekta köttbiten
Ta den klassiska nyårsoxen till nästa nivå genom att tillaga den sous vide. Är ni många vid bordet kan du dessutom se till att alla får en lika perfekt tillagad bit.
Ingredienser:
Oxfilé, räkna med drygt 150 g per person
Smör
Färsk rosmarin
Salt & peppar
Fyll upp ett vattenbad i en stor kastrull eller ett annat värmetåligt kärl. Ställ in sous vide-cirkulatorn på 54 grader för rare eller 58 grader för medium. Vacuumförpacka oxfilén (antingen i portionsbitar eller i helt stycke) med en klick smör, en rosmarinkvist samt salt och peppar. Sänk ner i vattenbadet ungefär 1 timme för portionsbitar eller ungefär 3 timmar för ett helt stycke.
Hetta upp en stekpanna, gärna en grillpanna, på hög värme när oxfilén är klar. Stek den hastigt i smör och olja på alla kanter för att få en fin stekyta, låt gärna rosmarinkvisten gå med på slutet i pannan.
Servera med dina favorittillbehör, till exempel hasselbackspotatis, sautrerade primörer och rödvinssås.
Avsluta på topp med rökt glass
Den klassiska röksmaken kan enkelt få till i hemmet med en rökpistol. Det ger dessutom en mogen och spännande smak på efterrätter och lyfter dem till en smakupplevelse utöver det vanliga. Vi vågar oss på att gissa att det inte är jättemånga av dina gäster som har blivit bjuda på rökt glass tidigare!
Ingredienser:
200 g körsbär
30 ml bourbon
250 ml mjölk
200 ml vispgrädde
3 äggulor
150 g socker
en nypa salt
10 g smör
2 tsk citronjuice
Rökspån med smak av Applewood
Två dagar innan nyår
Halvera körsbären och marinera i bourbon över natten.
Dagen innan nyår
Körsbären
Häll av körsbären men spara vätskan. Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Adderakörspären och sautera tills de är mjuka, ungefär 8 minuter. Häll på bourbon och bräsera bort alkoholen. Addera en tredjedel av sockret och citronjuice. Koka på medelvärme i 5-8 minuter. Häll av körsbären men spara juicen. Ställ in både körsbär och juicen i kylskåpet.
Glassmet
Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull tills det precis börjar ryka.
Blanda ihop äggulor, två tredjedelar av sockret och salt i en skål. Addera den varma mjölkblandningen i en jämn stråle och vispa samtidigt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp till 75 grader. Rör om hela tiden. Häll upp i en ren skål och täck med plastfolie.
För in slangen från rökpistolen under plastfolien och rök glassmeten. Ställ in, med röken kvar, i kylskåpet i ungefär 5-10 minuter. Rök sedan smeten igen. Låt smeten vila i kylskåpet över natten.
På nyårsafton
Alt 1: Gör glassen i en glassmaskin och addera körsbär och körsbärsjuice ungefär 1 minut innan glassen är färdig. Ställ in i frysen tills det är dags att servera
Alt 2: Om du inte har en glassmaskin kan du ställa in glassmeten i frysen i en burk med lock. Låt glassen stå i minst 4 timmar. Rör om smeten en gång i halvtimmen de första två timmarna.