Att fika har blivit en del av den svenska folksjälen. En klassisk kopp bryggkaffe och en liten kaka. Eller varför inte en cappucino och en macaron? Eller en snabb espresso på språng? Eller en iskaffe i skuggan? Ja, möjligheterna har blivit flera med vår kärlek till kaffet består. Här år vi igenom några av de vanligaste bryggteknikerna och maskinerna.
Espressobryggare
Man kan säga att espressobryggare är nivån efter kaffebryggare. Här är valmöjligheterna många, både när det kommer till pris och funktion. De enklaste espressomaskinerna gör just det, en kopp espresso, medan de mer avancerade med en knapptryckning gör precis vilken kaffe du vill. Gemensamt är att de använder tryck för att brygga kaffet. Istället för att låta vattet droppa genom kaffet använder man ångan för att trycka det igenom de malda espressobönorna. Många espressobryggare har också en inbyggd möjlighet för mjölkskumning så du kan göra en cappucino eller latte.
Moka- och pressobryggare
Två mindre och enklare alternativ till de elektriska maskinerna är moka- och pressobryggare. En mokabryggare brygger kaffet på din spis. Vattnet fylls på i den nedre delen och kaffet i den mellersta. När vattnet börjar koka stiger det av tycker och pressas upp genom kaffet så att du i den övre delen får en kopp färdigbryggd mokakaffe.
En pressobryggare (även kallad fransk press) har blivit en vanlig syn både på caféer och i hemmen. Den är enkel att använda och har blivit en vardagsfavorit för många. Fyll på med malet kaffe och häll över vatten strax under koktemperatur. Låt dra och tryck sakta ner filtret. Klart!