Villkor

Cerveras kaffeskola

Av | 26 juni 2020

Att fika har blivit en del av den svenska folksjälen. En klassisk kopp bryggkaffe och en liten kaka. Eller varför inte en cappucino och en macaron? Eller en snabb espresso på språng? Eller en iskaffe i skuggan? Ja, möjligheterna har blivit flera med vår kärlek till kaffet består. Här år vi igenom några av de vanligaste bryggteknikerna och maskinerna. 

Klassiska bryggare

En kaffebryggare är synonym med den klassiska koppen kaffe. Det vanligaste är filterbryggare, som du fyller med malet kaffe i ett filter och låter vattnet droppa igenom. Maskinen håller efter bryggningen kaffet varmt så du får varmt kaffe även till påtåren. Kom ihåg att stänga av bryggaren när du är klar med den! 

Espressobryggare

Man kan säga att espressobryggare är nivån efter kaffebryggare. Här är valmöjligheterna många, både när det kommer till pris och funktion. De enklaste espressomaskinerna gör just det, en kopp espresso, medan de mer avancerade med en knapptryckning gör precis vilken kaffe du vill. Gemensamt är att de använder tryck för att brygga kaffet. Istället för att låta vattet droppa genom kaffet använder man ångan för att trycka det igenom de malda espressobönorna. Många espressobryggare har också en inbyggd möjlighet för mjölkskumning så du kan göra en cappucino eller latte. 

Kapselmaskiner

Något som har blivit populärt på senare tid är så kallade kapselmaskiner. Maskinerna laddas med färdiga kapslar av kaffe och brygger en kopp anpassad efter själva kapsel. Det gör att du kan växla mellan stark espresso, mildare lungo och till och med choklad till barnen. Många maskiner kan även skumma mjölk och blir som en egen barista i hemmet. 

Moka- och pressobryggare

Två mindre och enklare alternativ till de elektriska maskinerna är moka- och pressobryggare. En mokabryggare brygger kaffet på din spis. Vattnet fylls på i den nedre delen och kaffet i den mellersta. När vattnet börjar koka stiger det av tycker och pressas upp genom kaffet så att du i den övre delen får en kopp färdigbryggd espresso. 

En pressobryggare (även kallad fransk press) har blivit en vanlig syn både på caféer och i hemmen. Den är enkel att använda och har blivit en vardagsfavorit för många. Fyll på med malet kaffe och häll över vatten strax under koktemperatur. Låt dra och tryck sakta ner filtret. Klart! 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies