Villkor

Allt för kräftskivan

Av | 31 juli 2021

Duka upp för kräftskiva

Kräftor kräver en lite annan dukning än många andra maträtter. Det kan vara bra att ta hänsyn till att kräftor lätt stänker och rinner och att därför redan från början skapa en given plats för kräftskal. Ge gärna varje gäst en egen skål att lägga sina skal i, eller ställ en eller flera stora skålar mitt på bordet. Placera ut skaldjursbestick och skaldjursknäckare vid varje tallrik. Duka även med vanliga bestick om du ska servera tillbehör till kräftorna. För att undvika stänk på duken kan det passa bra att placera varje tallrik på en bricka eller ett underlägg.

Bra är också att vara förberedd med servetter. Placera tygservetter i en servettring för extra festlig stämning. Ha också gärna pappersservetter nära till hands.

Vid varje tallrik kan du ställa ett vattenglas. Beroende på vilken dryck du ska servera till kan du även ställa dit ett ölglas eller ett vinglas. Ett populärt vin att servera till kräftor brukar vara vitt vin eller ett rosévin. Glöm inte bort flasköppnaren om du ska servera öl ur flaska.

Olika kräftor

Det finns olika sorters kräftor. Köp de kräftor som är dina favoriter eller köp hem flera olika sorter för att testa dig fram. Kanske hittar du en ny favoritsort. Varför inte blanda färska kräftor, frysta kräftor, svenska kräftor och utländska kräftor?

Havskräftor

En havskräfta, även kallad kejsarhummer, är nära besläktad med vanlig hummer. Till skillnad från vanliga humrar är havskräftor mindre och har smala och långa klor. Havskräftans smak är något mildare än andra kräftors. På Sveriges västkust är det främst havskräftor som äts, till skillnad från övriga delar av Sverige där de flesta äter sötvattenskräftor.

Signalkräftor

En signalkräfta liknar flodkräftan, med några små skillnader vad gäller skal och klor.

Frysta kräftor

Om du väljer att köpa frysta kräftor är ett upptingsfat väldigt användningsbart för skaldjuren.

Tillbehör till kräftor

Även om det är svårt att tröttna på kräftor så är de inte jättemättande på egen hand. Tillbehör på kräftskivan gör den mer matig, samtidigt som den erbjuder alternativ för de som inte är kräftfantaster. Här ger vi förslag på mat som passar på kräftskivan.

Paj

Paj till kräftor är en klassisk sidorätt. Populärt är att göra en god västerbottenpaj. Servera pajen i en normalstor eller en portionsanpassad pajform. Andra förslag på pajer till kräftskivan är kantarellpaj med timjan, rosépeppar och getost eller varför inte göra en rödbetspaj med spenat och ädelost?

Sås

Sås till kräftor är för många ett måste. Aioli är en god sås att servera till kräftorna. Varför inte duka upp flera olika skålar med olika varianter av aioli? Aiolin kan du smaksätta med basilika, chili eller dill. Gör en stor sats aioli och experimentera med olika smaker.

Grönsaker

Att servera grönsaker till kräftskivan blir krispigt och gott. Gör en fräsch sallad och servera den i en vacker salladsskål

Bröd

Bröd är ett gott tilltugg till kräftor. Eftersom kräftorna inte kräver alltför mycket, när det kommer till förberedelserna, kan du lägga lite krut på att baka ditt eget bröd. Gör gjutjärnbröd, lättlagat grytbröd eller följ ditt favoritrecept. Beroende på vilket bröd du ska baka kan du ta hjälp av en jäskorg för att uppnå ett riktigt proffsigt resultat på brödet.

Dekoration

Många är nog överens om att dekoration och snapsvisor är minst lika viktigt som kräftorna och tillbehören.

Kräfthattar, serpentiner, fat och glas föreställande kräftor hör dukningen till. Bestäm själv om du vill ha en mer avskalad dukning eller om du vill fylla på med serpentiner och ballonger.

Snaps

Snaps hör kräftskivor till, vare sig man vill dricka snaps med eller utan alkohol. De flesta brukar tycka att det är roligt att sjunga snapsvisor ihop. Varför inte skriva din egen snapsvisa? Testa att smaksätta din egen snaps med BoxInBags färdiga blandningar. Servera drycken i snapsglas eller ett drinkglas om du i stället föredrar att servera en drink under kräftskivan.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies