Villkor

Gjutjärnsbröd

5 stjärnor
Recept: Cervera

Ingredienser

Till 1 bröd

25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
  3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
  4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.
  5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.
  6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
  7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.

Inspiration

Lämna recension

Betygsättning
Tone
5 stjärnor
30 december 2020 10:55:03
Underbart gott med en härlig skorpa Underbart gott med en fin skorpa runt om!
Julia Jarlbäck
5 stjärnor
26 december 2020 13:45:26
Jättegott och busenkelt!

Gjutjärnsbröd

Till 1 bröd

25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
salt

/globalassets/inspiration/artiklar/2020/julrecept/grytbrod.png
1 2

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies