Ingredienser
Till 1 bröd
25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
salt
Gör så här
- Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
- Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
- Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
- Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.
- Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.
- Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
- När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.
Lämna recension
Gjutjärnsbröd
Till 1 bröd
25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
salt