/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

GjutjärnsbrödTill 1 bröd25 g jäst6 dl vetemjöl1 msk honung3 dl vatten, fingervarmt 37 graderSalt
Gör så här1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.Så enkelt är det att baka bröd i din gjutjärnsgrytaDet är inte svårare än så att baka ett riktigt gott och enkelt gjutjärnsbröd. Skär upp brödet och servera med smör och ost till kaffet eller som tillbehör till soppan, riktigt gott, smaklig måltid!

Gjutjärnsbröd

Baka bröd i en gjutjärnsgryta? Att använda en gryta för att baka gjutjärnsbröd har blivit allt mer populärt på senare år. Gjutjärnsgrytan fungerar som en miniugn och hjälper till att skapa en krispig skorpa och mjuk insida på brödet. Men hur gör man egentligen? I det här receptet kommer vi att ge dig allt du behöver veta för att baka det perfekta gjutjärnsbrödet i en gjutjärnsgryta.
Ingredienser
Till 1 bröd

25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
Salt

Gör så här

1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.
5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.
6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.

Så enkelt är det att baka bröd i din gjutjärnsgryta

Det är inte svårare än så att baka ett riktigt gott och enkelt gjutjärnsbröd. Skär upp brödet och servera med smör och ost till kaffet eller som tillbehör till soppan, riktigt gott, smaklig måltid!

Lämna recension