GjutjärnsbrödTill 1 bröd25 g jäst6 dl vetemjöl1 msk honung3 dl vatten, fingervarmt 37 graderSalt
Gör så här1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.

Gjutjärnsbröd

Gjutjärnsbröd
Ingredienser
Till 1 bröd
25 g jäst
6 dl vetemjöl
1 msk honung
3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
Salt

Gör så här

1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket på.
5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.
6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.

Fler recept att laga i gjutjärnsgryta

Höstig köttgryta med potatis
Höstig köttgryta med potatis
Shakshuka med grillat bröd
Shakshuka med grillat bröd
Kryddig rotfruktsgryta
Kryddig rotfruktsgryta
Pulled lamm med sparris, chèvre, picklade rädisor och myntasås
Pulled lamm med sparris, chèvre, picklade rädisor och myntasås

Lämna recension