/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Jäskorgar

En jäskorg är perfekt för dig som vill att brödet ska få en fin yta och jäsa på höjden. Korgen ger dessutom brödet ett vackert mönster. Till skillnad från ett bröd som jäser direkt på plåten blir bröd som jäst i en korg mycket fluffigare.
Vi har jäskorgar i flera olika former och storlekar i härliga material. Vi har även bakdukar, bakformar och brödformar i vårt breda sortiment av bakredskap.
Jäskorgar
Jäskorgar
Vi har ett brett sortiment av jäskorgar. Perfekt för dig som älskar att baka bröd, eller för dig som är sugen på att börja. En jäskorg är lika praktisk som den är vacker.
Vare sig du ska baka baguette, surdeg eller lantbröd passar en jäskorg bra.

Varför jäskorg?

En korg gör att brödet jäser på höjden och därmed blir luftigare och får en finare yta. Bakar du ett bröd med lite mjöl ger jäskorgen degen ett bra stöd, som det annars inte hade haft. Brödet får dessutom en hårdare yta. Anledningen till att ytan blir hårdare är för att jäskorgen gör så att degen behåller sin fukt.
Därför ska du ska baka med en jäskorg:
  • Brödet blir luftigt.
  • Brödet får en fin yta.
  • Brödet får en fin form.
  • Brödet blir högre.

Undvik att brödet fastnar med hjälp av bakduk eller mjöl

För att inte riskera att degen fastnar i jäskorgen kan du antingen placera en bakduk i korgen eller mjöla in korgen innan du lägger ner degen. Använd en bakduk av linne för att brödet inte ska fastna i bakduken.
Degar brukar generellt sätt ha en lite större tendens att fastan i jäskorgar tillverkade av plast, än i jäskorgar tillverkade av rotting eller andra liknande naturmaterial.

Jäskorg, bakform eller plåt?

Bröd kan jäsa i jäskorg bakform eller på plåt. Hur föredrar du att jäsa ditt bröd?

Jäskorg eller bakform

Skillnaden mellan att jäsa ett bröd i en korg, till skillnad från en bakform, är att det jäser mer fritt i en korg. I en bakform får brödet ofta rakare kantare och formen blir mer tydlig.

Jäskorg eller plåt

Vill du inte jäsa brödet i en bakform är jäskorgen att rekommendera, snarare än att lägga degen direkt på en plåt. I korgen sker jäsningen mer kontrollerat, men jäsningen är ändå mer fri än i en bakform.
Jäskorgen får brödet att se levande ut, samtidigt som det får den fluffighet och knaprighet som man ofta eftersträvar.

Olja in jäskorgen

En del korgar mår bäst av att oljas in med en neutral olja innan de används. Undvik att blöta korgen med vatten. Har du använt mjöl, skaka då ur mjölet ur korgen i stället för att skölja ur det.
Behöver korgen rengöras kan du vid undantagsfall använda måttliga mängder vatten. Olja då in korgen på nytt, med neutral olja, efter att vatten har använts.

Form

Vi har korgar i flera olika former. Välj mellan ovala, runda, baguetteformade, kvadratiska och hjärtformade jäskorgar.

Storlek

Vi har korgar i olika storlekar, anpassade för olika stora bröd. Varumärken Vi har jäskorgar från Anders Petter, Birkmann, F&H, Patisse och Westmark.