VästerbottenpajPAJDEG3 dl vetemjöl125 g smör1 msk vattenFYLLNING3 ägg3 dl gräddfil150 g riven västerbottenost1/2 tsk salt
Gör så här1. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta med fingrarna samman degen utan att överarbeta den. Låt den vila minst 30 minuter övertäckt i kylskåpet.2. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda 10-15 minuter i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader.3. Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen och tillsätt sedan den rivna osten och salt.4. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen gyllene i cirka 25 minuter.

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj, VB paj eller västerbottenostpaj. Kärt recept har många namn.
I detta härliga recept på västerbottenpaj får du uppleva den unika smaken och krämigheten som gjort denna paj älskad i Sverige. Med sitt frasiga pajskal och fyllning av smakrik Västerbottenost blir varje tugga en smakexplosion.
Låt dig inspireras av Cerveras goda recept till kräftskivan, midsommar eller till vardags.
Västerbottenpaj
Ingredienser
PAJDEG
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
FYLLNING
3 ägg
3 dl gräddfil
150 g riven västerbottenost
1/2 tsk salt

Gör så här

1. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta med fingrarna samman degen utan att överarbeta den. Låt den vila minst 30 minuter övertäckt i kylskåpet.
2. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda 10-15 minuter i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader.
3. Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen och tillsätt sedan den rivna osten och salt.
4. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen gyllene i cirka 25 minuter.

Västerbottenpaj, ett kulinariskt mästerverk

Västerbottenpaj har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet i regionen Västerbotten, norra Sverige. Osten sägs ha uppstått av en ren olyckshändelse när Ulrika Eleonora Lindström hade mer uppsikt över en stilig mjölkdräng än att passa ystkaret. Istället för att slänga osten bestämde hon sig för att smaka på den och blev positivt överraskad av den läckra smaken.
Sedan dess har Västerbottenost och paj blivit en älskad del av svensk matkultur och är en klassiker som serveras vid olika tillfällen såsom födelsedagar, bröllop, midsommarfirande och andra festligheter. Den krämiga fyllningen baseras på den unika och karaktäristiska Västerbottenosten, som ger pajen dess distinkta smakprofil.
Idag är Västerbottenpaj en ikonisk svensk maträtt som uppskattas både i Sverige och internationellt. Det är ett kulinariskt mästerverk som representerar den rika matkulturen och traditionerna i Västerbotten.

Får du inte nog av ost? Se fler goda recept här

Grönkålssallad med riven Västerbottensost
Grönkålssallad med riven Västerbottensost
Pizza bianco med västerbottensost, pumpa och valnötter
Pizza bianco med västerbottensost, pumpa och valnötter
Klassisk ostfondue
Klassisk ostfondue
Lammfärsburgare med Getost
Lammfärsburgare med Getost
Anordna en fransk ost- och vinkväll!
Anordna en fransk ost- och vinkväll!
Frasig chévrepizza med grönkålschips
Frasig chévrepizza med grönkålschips
Grillad pizza med sparris, citron och burrata
Grillad pizza med sparris, citron och burrata
Bruschetta med vispad fetaost
Bruschetta med vispad fetaost

Lämna recension