Nyår kan vara allt ifrån bubbel i mjukisarna till molekylärdrinkar och gala-stassen. Vi bad två ur vårt visual-team, Susanne & Sara, att dela med sig av sina bästa dukningstips till nyår. Susannes stil är grafisk och stilren, medan Sara helst vill ha extra glitter och en lantlig stämning.
Vilken stil är du?
Stilrent grafiskt
Susanne arbetar som visualchef och beskriver sin stil som "clean och grafisk". För att få till stämningen är det levande ljus som gäller, och mormors ljusstakar har fått följa med i många år.
Susannes 5 bästa tips till dukningen
- Försök alltid att addera en personlig touch. Jag brukar till exempel skriva ut mina fotografier och använda som placeringskort.
- Var inte rädd för att blanda! Gammalt och nytt, olika serier... Allt du gillar!
- Ha många låga ljuskällor.
- Jag föredrar att använda handdukar som servetter: både snyggt och praktiskt.
- Om du, som jag, har en väldigt "clean" stil så är det viktigt att få fram det levande. Har du inte ett träbord kan du addera skärbrädor, träbestick, textiler, osv.
Bohemiskt lantligt
Sara jobbar som visual merchandiser och har inte mycket till övers för stress och press när man ska bjuda hem vänner. Hon blandar gärna olika stilar, ber gärna gästerna att ta med sig något att äta och ser till att blanda nytt med second hand.
Saras 5 bästa tips till dukningen
- Sänk ambitionerna! Ta fram det enkla i maten och dukningen. Jag dukar sällan innan gästerna kommer, det är mycket roligare att hjälpas åt.
- Är ni många som ska äta middag? Be gästerna ta med porslin och låna!
- Soppa är världens bästa förrätt, bra till många och enkelt att lyxa till. Plus det är alltid fint att duka med skålar.
- Pimpa dukningen med papper! Googla origami och vackra vikningar.
- Handla lustfyllt! Köp inte samma porslin som du haft innan, fyll på med något nytt. Och fynda textilservetteter second hand.