Hur maxar man egentligen hÄllbarheten i köket? VÄr Anders Petter-familj visar vÀgen! Genom att anvÀnda resterna istÀllet för att slÀnga dem kan du spara bÄde pengar och pÄ jordens resurser med enkla knep.
I mÄnadens avsnitt utforskar familjen No Waste genom att koka fond, göra pesto och fritera skalchips. Och sÄ handlar det ganska mycket om morötter ocksÄ!
Johans grönsaksfond
Ingredienser
Grönsaksrester frÄn veckan, t.ex. lök, morot, palsternacka broccoli, eller det du har hemma
ca 1,5 liter vatten
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
50 g smör
FrÀst grönsaksresterna i smöret.
HÀll pÄ vatten och kryddor.
Koka ihop tills ungefÀr hÀlften av vÀtskan finns kvar.
Sila igenom ett durkslag, hÀll upp i isbitsformar och frys in.
AnvÀnd 2-3 kuber för att smaksÀtta soppor, grytor eller sÄser.
Enkel broccolipesto Ă la Marie
Ingredienser
1 broccolihuvud
50 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
Salt & peppar
SkÀr broccolin i mindre bitar och koka tills den Àr mjuk. (Spara eventuella bitarna frÄn broccolin du inte anvÀnder, dessa passar perfekt i en wok eller som bas i en fond).
Mixa ihop alla ingredienser tills de har fÄtt en slÀt konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Barnens hemmagjorda skalchips
Ingredienser
Skalrester frÄn veckan, t.ex. frÄn potatis, morot och palsternacka
Neutral olja, t.ex. rapsolja eller frityrolja
Salt
Vitlökspulver
VÀrm upp oljan i en fritös eller emaljerad gryta till ungefÀr 170 grader. Fritera skalen i omgÄngar tills de har fÄtt en vackert gyllene fÀrg.
LÄt svalna pÄ hushÄllspapper.
Mortla flingsalt tillsammans med vitlökspulver och strö över chipsen.