Hur maxar man egentligen hållbarheten i köket? Vår Anders Petter-familj visar vägen! Genom att använda resterna istället för att slänga dem kan du spara både pengar och på jordens resurser med enkla knep.
I månadens avsnitt utforskar familjen No Waste genom att koka fond, göra pesto och fritera skalchips. Och så handlar det ganska mycket om morötter också!
Johans grönsaksfond
Ingredienser
Grönsaksrester från veckan, t.ex. lök, morot, palsternacka broccoli, eller det du har hemma
ca 1,5 liter vatten
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
50 g smör
Fräst grönsaksresterna i smöret.
Häll på vatten och kryddor.
Koka ihop tills ungefär hälften av vätskan finns kvar.
Sila igenom ett durkslag, häll upp i isbitsformar och frys in.
Använd 2-3 kuber för att smaksätta soppor, grytor eller såser.
Enkel broccolipesto à la Marie
Ingredienser
1 broccolihuvud
50 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
Salt & peppar
Skär broccolin i mindre bitar och koka tills den är mjuk. (Spara eventuella bitarna från broccolin du inte använder, dessa passar perfekt i en wok eller som bas i en fond).
Mixa ihop alla ingredienser tills de har fått en slät konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Barnens hemmagjorda skalchips
Ingredienser
Skalrester från veckan, t.ex. från potatis, morot och palsternacka
Neutral olja, t.ex. rapsolja eller frityrolja
Salt
Vitlökspulver
Värm upp oljan i en fritös eller emaljerad gryta till ungefär 170 grader. Fritera skalen i omgångar tills de har fått en vackert gyllene färg.
Låt svalna på hushållspapper.
Mortla flingsalt tillsammans med vitlökspulver och strö över chipsen.