Villkor

Porslinskola

Porslinskola
Av | 28 september 2016

Fältspat

Fältspat är ett material som började tillverkas tidigt i Kina. Kaolin, kvarts och fältspat bildar fältspatporslin. Det bränns i 1400 grader och ger en vit, genomskinlig skärv som inte suger åt sig vatten. Den höga bränntemperaturen begränsar färgvalet. Dekorer som inte tål hög värme måste brännas i en extra dekorbränning vid lägre temperatur. Glasyren blir då extra härdad mot kemisk och mekanisk påverkan vilket är bra egenskaper hos ett servisgods. Fältspat är en av de vanligaste porslinssorterna eftersom den är så pass tålig.

Exempel på serviser i fältspat är: Swedish GraceMon AmieOstindia, CoronaTeemaMariefleur Gris och Sundborn.

Benporslin


Ett väldigt fint, tunt men extremt starkt porslin där man använder benaska, kaolinlera och fältspat och även kalciumfosfat. Benporslin har en seghet och vit lyster som är alldeles speciell. Benporslin ligger ofta något högre i pris men är väldigt hållbart. Porslinet har en hög slagtålighet och därför används ofta benporslin till restaurangserviser.

Ibland kan det vara lite oklart vad som är skillnaden mellan olika serviser som benämns som benporslin. Man brukar dela in skillnaden med två begrepp: ”bone china” och ”new bone china”, Bonechina måste innehålla över 35 % benaska och ”new bonchina” ka innehålla under 10 % benaska. Dock är det inte alla som använder dessa två begrepp och därför används ofta benporslin för all porslin som innehåller någon andel benaska.

Exempel på serviser i benporslin är: Blond, Joy och Victoria.

Flintgods

Flintgods uppfanns i England under 1700-talet. Det är ett poröst lergods. Materialet är baserat på vitbrännandelera med innehåll av flinta. Vid tillverkning bränns det i 1200 grader. Flintgods kan vara känsligt för glasyrsprickor vid maskindisk då det är ett relativt poröst material som kan suga åt sig fukt. Alla våra serier i Table Top Stories tillverkas numera med en fuktspärr som förebygger detta. Flintgods tål mikrovågsugn men kan bli väldigt varmt, och är även ömtåligt för stötar.

Fördelen med flintgods är att man kan få fram en detaljrikedom som gör att porslinet kan få otroligt fina dekorer.

Exempel på serviser i flintgods är: Harmony och Memories.

Vitroporslin

Vitroporslin startades i Amerika och har liknande tillverkningsprocess som flintgodset. Vitroporslinet är en variant av fältspat där massan har bränts tätare. Dekorfärgerna i ett sånt här porslin är oftast väldigt klara.

Exempel på serviser i vitroporslin är: Inblue, Sarjaton och Taika.

Stengods

När man tillverkar stengods så använder man lera och kvarts. Stengods bränns vid en hög temperatur och är oftast ugnssäkert och används därför med fördel till ugnsformar och liknande. Materialet upplevs som mer rustikt än flintgods och kan även glaseras i olika färger.

Exempel på serviser i stengods är: Höganäs.

Allmänna skötselråd:

Precis som med alla förbrukningsföremål, så måste man sköta om sitt porslin för att det ska hålla länge. Nedan kommer några bra tips man kan tänka på.

- Tänk på att skölja av ditt porslin direkt efter en måltid då matrester som lämnas kvar på porslinet kan missfärga känslig dekor. Det är speciellt mat med starka syror som är känsligt för porslin, till exempel äpple och citron.

- Har du fått vidbränd mat på dina ugnssäkra formar så kan du ta bort det genom att blötlägga dem i vatten blandat med lite diskmedel. Efter cirka 30 minuter kan du diska bort resterna. Använd aldrig skurmedel, stålull eller liknande då det repar glasyren och godset kan bli slitet och matt.

- Om du får svarta streck på dina tallrikar så kan det vara metall från rostfritt stål, alltså från dina bestick. Dessa kan oftast putsas bort med universalmedel som Vim eller rengöringsmedel för keramikhällar. Använd alltid skölj- eller spolglansmedel om du diskar i maskin så blir porslinet mindre känsligt för metallmärken.

- Ta bort beläggningar efter till exempel kaffe eller te genom att blanda 2-3 matskedar citronsyra med maskindiskmedlet. Är beläggningen hårdare kan du blanda maskindiskmedel och vittvättmedel i hett vatten (1/2 deciliter pulver per liter vatten). Häll i lösningen i godset och låt det stå i ett par timmar, diska och skölj väl.

- Försök att inte skjuta in tallrikarna över varandra när du ställer in dem i köksskåpet. Det är nämligen den största orsaken till repor i glasyren.

- Värm aldrig ditt porslin i mikrovågsugnen om det är dekorerat med någon form av metall. Metallen kan nämligen reagera med att spraka och blixtra.

- För att behålla porslinet i gott skick rekommenderas det att använda skölj- eller spolglansmedel, vilket minskar friktionen och du undviker fula repor på tallrikarna när du staplar dem. Motverkar också svarta streck, som kan se ut som repor, som är metall från dina bestick.

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies