Det är mer eller mindre tradition att kök i svenska hyrstugor och fritidshus – även där man älskar att klaga mat – är utrustade med undermåliga, slöa knivar. Så borde det inte vara.
Den goda maten är en stor och viktig del av sommarlovet. Varför slarva med redskapen när grönsakerna är som krispigast, när fiskfiléerna är som färskast, när grillköttet är som godast, och när kvällarna är som längst?
Med en vass kniv blir sommarens matlagning blir både roligare och lättare. Det enda som krävs är lite kunskap, lite teknik och lite övning.
Hacka som ett proffs:
- Skaffa en vass, tung och balanserad kniv och låt redskapets egen tyngd göra det mesta av jobbet, gärna med en gungande rörelse som är skön för handen.
- Styr knivbladet med knogarna och/eller ovansidan på naglarna på handen med vilken du håller maten.
- En god teknik (det finns flera) är att låta spetsen på kniven vila på skärbrädan medan du för bladet över det som ska skäras och hackas.
- Gör det till en vana att ta några tag med skärpstålet varje gång du plockar upp din kniv. Gör det även till en vana att lämna iväg knivar till proffs för slipning då och då, till exempel i Cerveras butiker.


Professinal Secrets
Brödkniv 23 cm 999:-
- Rejält tilltagen. Skön tyngd och balans.
- Perfekt för stora bröd, t ex levain.
- Kvalitetsstål från Sandvik® och skyddande fodral i kanvas.