Villkor

Skarpa tips

Skarpa tips
Av | 09 november 2015

Tänk dig ett kök utan knivar. Det skulle inte ens gå att skära en skiva bröd och ta en macka. Bortsett från råvarorna börjar köksglädjen faktiskt med bra knivar. Matlagningen blir roligare och rätterna blir både godare och snyggare. ”Bra” knivar finns i massor av modeller och storlekar, i olika material och med olika användningsområden. I den här broschyren bjuder vi på några tips om skillnaden mellan olika knivar, hur man sköter, diskar och förvarar dem på bästa sätt. När du läst färdigt återstår det viktigaste: att hitta just din favorit. Självklart hjälper vi dig med det också. Kom bara in till någon av våra butiker. I slutänden räcker det nämligen inte med att läsa – den riktiga känslan går bara att få genom att just känna. Kom och prova, ställ frågor och få personliga råd. På Cervera delar vi gärna med oss av allt vi kan.

1. Hur många knivar behöver man?

Du som har känt på en kvalitetskniv vet att det är en riktig ahaupplevelse.
Och när man köpt sin första finns mycket mer att upptäcka. Enligt vår erfarenhet är fem favoritknivar av olika typ ett lagom antal. Då kan du skära, skala, hacka eller filéa nästan vad som helst.

2. Material och form

Idag görs kvalitetsknivar av stål eller keramik. Stål är vanligast. De kan vara stansade eller smidda. Smidda knivar känner du igen på att bladet är kilformat, det vill säga att bladets ”rygg” är påtagligt mycket tjockare än det är ner mot eggen. Smidda knivar har också ett så kallat ”mellanlägg” och kraftigt fingerskydd. Stansade stålknivar har tunnare blad och inte lika tydlig kilform.
De saknar även mellanlägg. 

3. Ta hand om dina knivar

Bra knivar håller nästan hur länge som helst. Om du sköter dem rätt kommer de att vara lika härliga att använda år efter år. För att hålla skärpan på kniven finns två metoder. Skärpning med brynstav kan du göra ofta, nästan varje gång du tar fram din kniv. Slipning däremot behövs bara när skärpningen inte längre räcker till – när kniven känns slö och inte är lika rolig att använda. Skärpning är enkelt. Även underhållsslipning går att göra själv, med en knivslip för hemmabruk. 

4. Den perfekta vinkeln

När du bryner är det viktigt att hålla kniven rätt. Det är vinkeln mot
brynstaven som avgör. Europeiska knivar ska dras mot brynstaven med 15–20
graders vinkel. Japanska knivar har en mindre brant slipning. De
ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader.
När du hittat vinkeln drar du knivens egg mot staven med
lätt hand några gånger. Växla mellan eggens båda sidor. 

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies