Villkor

Knivguide

Av | 29 augusti 2021
/link/0c06b585757444c9bde33776d3590661.aspx

Kniviga beslut

Oavsett om du ska finhacka en schalottenlök, filea en lax eller skiva en limpa så blir det roligare med  en riktigt bra kniv. En vass kniv som ligger bra i handen gör att kökets uppgifter går lekande lätt, medan en slö och obekväm kniv gör dem till en riktig plåga. Här presenterar vi några av de vanligaste knivsorterna och ger handfasta tips på hur du hittar rätt kniv för dig! 

Vad är skillnaden på japanska och europeiska knivar?

Den största, och mest grundläggande, skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är att de görs av olika typer av stål. De japanska knivarna görs av ett hårdare stål och kan därför slipas i en brantare vinkel än de europeiska, ungefär 20 grader slipvinkel brukar vara standard. Europeiska knivar brukar ha en slipvinkel på ungefär 30-35 grader, eftersom det mjukare stålet skulle slitas alldeles för fort i en brantare vinkel. Det ena är egentligen inte bättre än det andra, utan vilken kniv du ska välja är en smaksak. I korthet kan man säga att japanska knivar kan bli vassare utan att nötas ner, men de är å andra sidan svårare att underhållsslipa på grund av det hårda stålet. Europeiska knivar är lättare att underhålla men inte riktigt lika vassa. 

Hur väljer man?

Vi brukar säga att du klarar alla kniviga uppdrag i köket med fem grundknivar: en kockkniv, en grönsakskniv, en skalkniv, en filékniv och en brödkniv. Vilket material eller utseende man ska välja är helt individuellt – en smaksak helt enkelt!

De två vanligaste typerna av knivar är stålknivar och keramiska knivar. Knivar av stål är antingen smidda eller stansade. Smidda knivar har ett kilformat blad, mellanlägg och fingerskydd medan stansade knivar är tunnare och rakare. Keramiska knivar är hårdare och lättare än stålknivar. De håller skärpan längre men går enklare sönder om du tappar dem. Keramiska knivar reagerar heller inte på syrliga ämnen. 

Hur håller man i en kniv?

När du arbetar med kniven är det viktigt att du har ett bestämt, men inte stelt, grepp om kniven. Låt  tummen och pekfingret knipa tag om själva knivbladet och arbeta med mjuka gungande rörelser. Håll i råvaran du skär eller hackar på ett sånt sätt att du kan använda knogarna som skydd mot att skära dig och för att styra kniven rätt.

Förvaring

Att förvara dina knivar löst i en låda är både farligt och dåligt för knivarna. De kommer att bli slöa och du riskerar att skada dig. Ha dem helst i ett knivblock eller på en magnetisk list – det håller knivarna i toppskick länge. Om du vill ha knivarna i en låda bör du ha dem i fodral eller använda en knivinsats. Om du transporterar dina knivar ofta kan en knivväska vara en bra investering.

Skärpning & slipning

Knivar slits då de används, och behöver därför lite hjälp för att behålla skärpan.


Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.

Olika brynen
Stålbryne: Detta bryne används bara till de lite mjukare europeiska knivarna, de japanska knivarna har i regel hårdare stål än brynet vilket gör att det inte får någon effekt.

Keramikbryne: Funkar på alla typer av knivar och avlägsnar lite stål från kniven.

Diamantbryne: Ett diamantbryne består av massor av industridiamanter och är väldigt effektivt för att arbeta upp din knivs skärpa. Det är snabbare än keramikbrynet som å andra sidan ger en lite vassare egg.

Slipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.

Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Då måste kniven lämnas in professionell grundslipning. Som medlem hos oss får du ett rabatterat pris på knivslipning - Läs mer här: https://www.cervera.se/knivslipning

Får vi bjuda på en kaka?

För att ge dig bästa tänkbara upplevelse på denna sida, använder vi oss av så kallade cookies (kakor). Det är små textfiler som sparas i din dator eller telefon och ger oss information om hur du använder vår sida och hjälper oss att förbättra oss. Om du fortsätter in på sidan tillåter du detta.

Här kan du läsa mer om cookies