/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

En vass kniv som ligger bra i handen gör att kökets uppgifter går lekande lätt, medan en slö och obekväm kniv gör dem till en riktig plåga. Här presenterar vi några av de vanligaste knivsorterna och ger handfasta tips på hur du hittar rätt kniv för dig.
Kort & Gott - Vad är skillnaden mellan japanska och europeiska knivar?

Skillnaden mellan japanska och europeiska knivar

Den största, och mest grundläggande, skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är att de görs av olika typer av stål. De japanska knivarna görs av ett hårdare stål och kan därför slipas i en brantare vinkel än de europeiska, ungefär 20 grader slipvinkel brukar vara standard. Europeiska knivar brukar ha en slipvinkel på ungefär 30-35 grader, eftersom det mjukare stålet skulle slitas alldeles för fort i en brantare vinkel. Det ena är egentligen inte bättre än det andra, utan vilken kniv du ska välja är en smaksak. I korthet kan man säga att japanska knivar kan bli vassare utan att nötas ner, men de är å andra sidan svårare att underhållsslipa på grund av det hårda stålet. Europeiska knivar är lättare att underhålla men inte riktigt lika vassa. 

Kockkniv, 15-30 cm

Kockkniven är den kniv som plockas fram mest frekvent i köket. Med den kan du skära, hacka och tärna allt från kött och fågel till grönsaker och rotfrukter. En kockkniv har ett brett blad och är något svängd längs eggen.

"Om du bara ska ha en kniv i köket så är det en kockkniv – den är bra till det mesta!"

Grönsakskniv, 9-18 cm

En perfekt kniv för allt som ska ner i salladen och de enklare jobben i köket! Grönsakskniven har ofta ett högt blad och ett snabbt ”avslut” som skapar den balans som krävs för ett snabbt hackande. 
"Olivslipade knivar har små inbuktningar på bladet som gör att grönsaksskivorna inte fastnar på bladet."

Skalkniv, 8-15 cm

Skalkniven är den minsta kniven i knivfamiljen. Storleken gör den smidig och bra för att skala och dela frukt och grönt – perfekt för de minsta råvarorna såsom vitlök eller chili. En skalkniv är dessutom en bra första kniv för barnen, se då till att den har en ordentlig stoppklack.

"Perfekt när du jobbar i luften, som när du till exempel skalar lök."

Brödkniv, 20-25 cm

En brödkniv har alltid en tandad egg för att enkelt kunna ta sig igenom luftiga material utan att mosa dem. Tänderna tar sig lätt genom brödets skorpa och klämmer inte ihop innanmätet. En brödkniv är även bra för att skära tomat eller tranchera inbakade rätter.
"Visste du att även brödknivar kan lämnas in på slipning?"

Filékniv, 15-22 cm

Den böjbara filékniven kommer åt under fisk- eller kycklingskinnet och skär ut fina filéer. Bladet är smalt och flexibelt med en spetsig topp och lämpar sig även för att putsa hinnor av stekar. Det finns extra långa filéknivar för större fiskar, dessa kallas laxknivar.
"Det mjuka bladet gör att du kan arbeta smidigt i ömtåliga råvaror som till exempel rödspätta och annan plattfisk."
Knivguide |  Så väljer du rätt kniv för tillfället
Ostronkniv
Litet men kraftigt knivblad som kan ta sig in i ostronet och bända upp skalet. 
Urbeningskniv
Mindre flexibel än en filékniv och avsedd för att bena ur kött och ta bort styckdetaljer.
Hackkniv
Väldigt lik köttyxan men anpassad för att hacka grönsaker och färska örter. Populär i de kinesiska köken. 
Santokukniv
En mångsidig kniv med en rakare egg som passar både för att skära och hacka.
Trancherkniv
För att tranchera, alltså skära upp, kött. Skivorna blir tunna och jämna tack vare det släta bladet. 
 
 

Välj rätt typ av kniv

Vi brukar säga att du klarar alla kniviga uppdrag i köket med fem grundknivar: en kockkniv, en grönsakskniv, en skalkniv, en filékniv och en brödkniv. Vilket material eller utseende man ska välja är helt individuellt – en smaksak helt enkelt!
De två vanligaste typerna av knivar är stålknivar och keramiska knivar. Knivar av stål är antingen smidda eller stansade. Smidda knivar har ett kilformat blad, mellanlägg och fingerskydd medan stansade knivar är tunnare och rakare. Keramiska knivar är hårdare och lättare än stålknivar. De håller skärpan längre men går enklare sönder om du tappar dem. Keramiska knivar reagerar heller inte på syrliga ämnen. 

Ha rätt grepp

När du arbetar med kniven är det viktigt att du har ett bestämt, men inte stelt, grepp om kniven. Låt  tummen och pekfingret knipa tag om själva knivbladet och arbeta med mjuka gungande rörelser. Håll i råvaran du skär eller hackar på ett sånt sätt att du kan använda knogarna som skydd mot att skära dig och för att styra kniven rätt.

Ta hand om dina knivar

En kvalitetskniv håller riktigt länge om du tar väl hand om den. Följ dessa skötselråd för att få ut mesta möjliga av dina knivar.
  • Diska dina knivar för hand. Slipmedlet i diskmaskinen gör knivarna slöa, och knivarna kan lätt skada diskmaskinens trådkorgar vilket i sin tur kan göra att metallen börjar rosta och din disk blir fläckig.
  • Torka alltid av kniven direkt efter att du har diskat den för att minska risken för rost.
  • Dra aldrig den vassa sidan av knivbladet längs skärbrädan för att skrapa av de hackade råvarorna, använd baksidan istället.
  • Skär aldrig direkt mot diskbänken eller tallriken, använd en skärbräda. Knivens egg skadas om du skär i för hårda material. Skär aldrig heller på porslin, ben, marmor, glas eller i djupfrysta råvaror.

Behåll kniven riktigt vass

Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.
Underhållsslipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.
Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Du kan själv slipa den genom att använda så kallade slipstenar. Dessa kräver lite övning för att man ska bli riktigt skarp på men i utbyte kommer du att själv kunna ta hand om dina knivar i många år framöver.
Orkar eller vill du inte slipa knivarna själv? Då kan du lämna in dem på professionell slipning.

Förvaring

Att förvara dina knivar löst i en låda är både farligt och dåligt för knivarna. De kommer att bli slöa och du riskerar att skada dig. Ha dem helst i ett knivblock eller på en magnetisk list – det håller knivarna i toppskick länge. Om du vill ha knivarna i en låda bör du ha dem i fodral eller använda en knivinsats. Om du transporterar dina knivar ofta kan en knivväska vara en bra investering.

Skärpning & slipning

Knivar slits då de används, och behöver därför lite hjälp för att behålla skärpan.

Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.
Olika brynen
Stålbryne: Detta bryne används bara till de lite mjukare europeiska knivarna, de japanska knivarna har i regel hårdare stål än brynet vilket gör att det inte får någon effekt.
Keramikbryne: Funkar på alla typer av knivar och avlägsnar lite stål från kniven.
Diamantbryne: Ett diamantbryne består av massor av industridiamanter och är väldigt effektivt för att arbeta upp din knivs skärpa. Det är snabbare än keramikbrynet som å andra sidan ger en lite vassare egg.
Slipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.
Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Då måste kniven lämnas in professionell grundslipning. Som medlem hos oss får du ett rabatterat pris på knivslipning - Läs mer här: https://www.cervera.se/knivslipning