/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Berså

Berså

Historien bakom Berså

Sommaren 1959 fick Krister Karlmark i uppdrag av Stig Lindberg att rita några dekorer som väl skulle lämpa sig till kromotryck, en teknik som allt mer hade kommit att ersätta de handmålade serviserna vid porslinsfabriken. Karlmark som arbetade som assistent på Gustavsbergs Porslinsfabrik parallellt med sina studier på Konstfack presenterade i slutet av sommaren fyra olika mönsterförslag. Stig valde ut den dekor med gröna sublima blad och svarta detaljer och hittade samtidigt på det passande namnet Berså.
Berså tillverkades på Gustavsberg mellan åren 1961 och 1974 i såväl benporslin som flintgods med transparent glasyr. 2005 så började denna eftersökta serie att produceras på nytt och i denna senare produktion så använder man även transparent överglasyr vid den sista, tredje bränningen så att färgerna i dekoren ska vara mer slittåliga. Bladens gröna nyans kan dock skifta beroende på hur färgen har blandats.

Kuriosa

  • Krister Karlmark kom sedan att få en professur på Konstfack.
  • Serien Berså som togs fram för att tryckas på LL-modellen bestod till en början av endast karotter och skålar, men kom med sin popularitet att utvecklas till en hel servis och fick även andra kända dekorer såsom Pall och Pynta.
Är du på jakt efter Berså, se vår fina exemplar nedan. Eller har du liknande föremål att sälja? Gör en värdering här