/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Nytt liv för porslin och växtlighet!

Nytt liv för porslin och växtlighet!
Nytt liv för porslin och växtlighet!
Skapa en blom-oas med en hint av drömsk surrealism genom att använda gräddkannor, kaffekannor eller vackra glaspjäser till att plantera i.
Råkar du ha en ”Berså” sockerskål med ett litet nagg eller kanske en tekopp från engelska ”Spode” som har tappat sitt öra – använd dem för att plantera vårlökar eller mindre plantor, såsom små, frodiga elefantöron.
Vi har letat igenom Vintageskåpen och Arthur Percys kaffekanna ”Teneriffa” blev bland annat en perfekt kruka till en parant tulpanlök och en stor saftkanna i brun keramik fick bli vas till ett fång körsbärskvistar med franska tulpaner. Om du har lite mindre espresso-koppar som du vill sätta blomlökar i, så kan man med fördel dela upp vårlökarna och endast sätta en lök per kopp eller mjölkkanna. För plantering av mindre växter och blommor, börja med att fylla botten av föremålet med leicakulor för dränering och syresättning av jorden.
Olika sorters vårlökar blommar vid olika tidpunkter under säsongen. Exakt vid vilken tidpunkt lök- och knölväxterna vaknar och börjar blomma varierar lite beroende av om våren kommer tidigt eller är försenad. För plantering av lökar i trädgården och balkongen sätt vårlökar och knölar av olika arter och sorter så får du vårblommor från tidig vår till sen försommar.

4 snabba frågor till Birgitta Marat, florist och ägare till blombutiken Lolodi i Vasastan.

Vilka blommor och växter ska man satsa på nu precis i början av vårsäsongen?
Utomhus ska man satsa på växter som tål frost, lökar tex tulpanlökar, narcisser, pärlhyacinter och tête à tête. Även penséer och bellis tål frost bra.
Vad är det viktigaste att tänka på när man planterar vårlökar?
Ingenting speciellt när man planterar, all näring sitter i löken så jorden blir mest som ett ”stöd”. Lökarna behöver inte heller så mycket vatten utan ljus och värme räcker.
Mahonki kanna
Har du några praktiska tips för plantering av växter i små kaffekoppar, mjölkkannor och liknande?
Som jag beskrev ovan, sedan är det kanske snyggast att ta bort plastkrukan och sätta ner lökarna direkt i kopparna eller kannorna.
Om man vill förodla, kan man så frö direkt i porslinet?
Det är perfekt tid att börja förgro alltifrån blommor, örter och tomater nu. Dock är det av yttersta vikt att man har bra dränering, så man måste plantera i krukor med håll i botten. För ifall jorden blir för blött så skadas rötterna. Man ska helst plantera i såjord, vilken är en liten finare typ av jord och satsa på att hålla jorden fuktig men inte blött. Sätt gärna krukorna så soligt som möjligt och flytta över dem efter hand i större krukor.