/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Esteri Tomula

Esteri Tomula

Esteri Tomula
Esteri Tomula (1920-1998) var en keramikkonstnär och designer som jobbade för varumärket Arabia i nästan 40 år. Hon tog examen från Helsingfors universitet 1947 där hon studerat konst och design och fick direkt anställning hos Arabia.
Esteri var mycket duktig på att rita och hade ett fantastiskt sinne för detaljer. Hon var mycket inspirerad av Finlands flora vilket är återkommande i hennes verk, hon älskade att måla blommor, växter och svampar.
Under sin långa och produktiva karriär illustrerade Esteri många älskade porslinsserier, exempelvis Vegeta emaljkrukor av Finel och Botanica väggplattor från Arabia. Finel tillhörde samma grupp som Arabia och gjorde många emaljerade köksartiklar. Andra kända mönster från Esteri är porslinsserierna Pastoraali, Fennica och Krokus, och hon samarbetade ofta med Kaj Franck, en berömd finsk keramikdesigner. Ytterligare kända dekorativa motiv var Eskimo och Lappalainen salt- och pepparkar från slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.
Esteri använde en speciell teknik som kombinerade tryckning och målning: de svarta konturerna var först screentryckta och sedan fyllda med färgglada, handmålade detaljer.
Esteri Tomula dog i Helsingfors 1998, 77 år gammal, efter en fantasktisk karriär hos Arabia. I sitt testamente inrättade hon en stiftelse som bar hennes namn. Stiftelsen är inrättad för att finansiera inköp av inhemsk och internationell keramik, särskilt Esteris egna verk, till Designmuseet i Helsingfors.
Finns i lager
Varumärke

    A

  • B

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
22 produkter
22 av 22 produkter