Heini Riitahuhta

Heini Riitahuhta

Heini Riitahuhta
Heini Riitahuhta (1975) är en finsk keramisk konstnär och designer. Hennes resa hos Arabia började 1998 som ett resultat av hennes examensarbete, Helmi light. Nu arbetar Heini Riitahuhta på Arabia Art Department. Hon är också ordförande för Art Department Society.
Heinis illustrationer kännetecknas av blommor och grönska, en stor del av inspirationen kommer från hennes barndoms somrar hos sin mormor i hennes trädgård. Några av hennes mest kända porslinsmönster är Runo och Huvila. Hon är också verksam inom textilkonsten där två mönster har fått namn efter hennes barn; Aamos och Ruut.
När Heini var liten var det bästa hon visste att rita och teckna. Som ung tonåring bodde hon och familjen ett år i USA och då valde hon ämnet keramik som tillval och blev stormförtjust, en förtjusning som höll i sig och ledde till stor glädje och en fin karriär framöver. Hon tog sin magistersexamen vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors och har även studerat vid Wetterhoffs hantverks- och konstindustriskola.
Hennes verk finns också att beskåda i större skala utomhus, en installation i form av tre blommor som pryder Arabiastranden i Helsingfors (2012), uppbyggda av flera tusen handgjorda hexagoner i keramik. Andra keramiska hexagoner av Heini finns att beskåda i projektet Mustamamba (2008) på Nagoya barnklinik och Hyvinkääs sjukhus (2018).
Heini har deltagit i flera utställningar runt om i världen, exempelvis i New York på Hostler & Burrows och Design Miami.