/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Blanda nytt och gammalt till nyår!

Blanda nytt och gammalt till nyår!
Blanda nytt och gammalt till nyår!
Hur får man sina gäster att känns sig välkomna och bekväma när de slår sig ner vid ditt dukade bord? Bara att du har lagt ner tid och tanke på att skapa en dukning kommer ge värme till gästen - men den extra kryddan kommer ifall man känner att det är Ditt bord. 
Vi bad inspiratören, bloggaren och dukningsfantasten Helena Lyth dela med sig av sina bästa tips för att blanda gammalt och nytt i personliga dukningar - med extra fokus på nyår. 
I dag pratas det mycket om personliga hem. Att man ska inreda personligt och unikt. Det kan vara väldigt svårt om man inte riktigt har hittat sin stil eller byggt upp ett hem. Var ska man då börja?

Hur får man till en bra blandning?

  • Håll dig till en eller två färger,det gör att det håller ihop även om det är många olika stilar. Antika porslinstallrikar med blåa mönster från olika årtionden blandat med vita och blåa tallrikar från idag fungerar fint ihop och ger en spännande mix. Komplettera med vaser och ljusstakar i klarglas och blått glas för en kreativ men ihopsamlade mix.
  • Olika material ger en inbjudande känsla och speciellt med naturmaterial. En kraftig linneduk med fina vintage-linneservetter, grovt stengods som mattallrikar och fina tunna vintageassietter som förrättstallrikar på, skärbräda i trä som bricka för salt- och pepparkar, mässingsljusstakar med höga vackra stearinljus.
  • Om du samlar många olika saker som du gillar brukar de faktiskt passa varann för att det är just dina kära ägodelar även om det är olika typer av design, mönster och tidsepoker de kommer från.
  • Avslutningsvis: Det viktigaste för dukningen är att gästerna får plats med sina armar och kan se varandra. Hur vackert det än är med stora blombuketter kanske det bara blir störande för samtalen. Ställ då buketten i inte i mitten utan på bordsänden.
Ingenting blir så personligt och unikt i inredning och dukningen som ting med historia. Vinglasen som farmor alltid hade vid finmiddagar som nu står på ditt bord. Tårtfatet som alltid var med på födelsedagar i släkten eller den där servisen du samlat ihop genom olika auktioner eller loppis. Saker med ett högre värde än själva prislappen.
Det personliga och unika ligger i din egna mix. Du har köpt nya tallrikar, använder de ärvda besticken och de fyndade antika vinglasen. En övning är att tänka nästa gång det behövs kompletteras glas tex: kan jag hitta några antika vinglas istället för att köpa nyproducerat. Några glas som har en helt annan stil, färg och karaktär än de moderna du redan har. Ditt bord blir helt unikt och ditt. Dina noga utvalda ting som välkomnar till bords.