/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Cervera 35 år - ett designretrospektiv

Cervera 35 år - ett designretrospektiv
Cervera 35 år - ett designretrospektiv
Ett bra koncept håller i längden. Ända sedan starten 1987 har vårt mål varit att vara din destination för kvalitetsprodukter inom matglädje, dekoration och fest. Vi är så stolta att den tanken har fungerat så bra att vi nu kan fira hela 35 år. Välkommen på ett långlivat 35-årskalas! Men vad har egentligen hänt de senaste 35 åren i designväg? Låt oss ta en tur down the memory lane!

80-talet

När Cervera var bara barnet så blomstrade en väldigt intressant tid i designhistorien. Det sprudlande och sprakande 80-talet med dess permanentade hår, sneda tofsar och spandexdräkter. Utöver att världens första dator för privatpersoner, CD-skivan och faxen lanserades var punken den dominerade inspirationskällan när det kom till mode, grafik och kultur. En av det här årtiondets viktigaste trendsättare var Memphis-gruppen som bestod av en rad internationella arkitekter, möbel-, textil- och keramikformgivare. De utgick från postmodernismen och mixade klassisk arkitektur och det bästa från 1950-talets kitsch med djärva och chockerande färgsättning, där mjuka pasteller blandades med neon och skrikiga accentfärger. Smått galna och för ögat nästintill blinkande mönster var normen under 80-talet. Material blandades också hejvilt. I ett och samma rum vad det inte främmande att se både skinn, stål, glas, betong, ull, plexiglas, bouchlé och plast. Produkternas utseende var viktigare än funktion och praktiska användning – tvärtom jämfört med idag skulle man kunna säga!

90-talet

Om 80-talet var more is more så var 90-talet raka motsatsen. Lee is more! Under det här årtiondet skedde en stor förnyelse av designen, huvudsakligen i spåren av lågkonjunkturen som ägde rum i stora delar av världen. Vi lever sparsamt, vilket blir minimalismens födelse. Chockerande utföranden blir ett minne blott och italiensk möbeldesign seglar upp på radarn, men uppdateras och får ett mer slimmat utseende. Christopher Dressers ikoniska sockerskål i silver med de klassiska tre benen från Alessi som tillverkades för första gången 1985 reproduceras nu – fast i plast och i klara färger. Massproduktionen av billiga möbler som kopieras av dyra föregångare tar fart samtidigt som revolutionerad datadesign underlättar skapelseprocesser inom industridesign. En servis som på ett bra sätt förkroppsligar 90-talets stilistik är Orrefors Nobel, formgiven av Karin Björnquist, som fick uppdraget att ta fram en ny servis för Nobelmiddagen 1991. Därav namnet.

2000-talet och idag

1900-talet kännetecknades av stora och tvära kast över årtiondena, med allt från Art déco, det djupbruna 70-talet för att sedan avslutas med ett super-avskalat slut på århundradet. 00-talet präglades fortsatt av minimalismen och efter 11-septemberattackerna såg man tydligt hur designbilden blev mer diskret och lågmäld. Från 10-talet och fram till i dag har i stället ett stort intresse väckts för att titta tillbaka i historien och återuppleva och plocka det allra bästa från det århundradet som har varit. Inte sällan pratar vi hur vi influeras av mid century-design, eller rent utav letar efter ljus och lykta efter vintage-möbler och inredningsattiraljer från den här tiden – där vi älskar teak, intressanta mönster från 60- och 70-talen, material från 80-talet. Eller till och med kanske allt i detta i en mix av avskalad minimalistisk design från 90- och 00-talen. Aldrig har heller intresset för återbruk, second hand och cirkularitet genomsyrat tänket kring hur vi inreder.
Vilket trenderna i framtiden blir återstår att se. Men i en tid där vi ständigt lever med vårt design-arv men ständigt intresserar oss för kvalitet, hållbarhet och medvetenhet – och den tekniska utveckling som konstant fortskrider – är designframtiden onekligen oerhört spännande!