Kinesisk dukning

Kinesisk dukning
Kinesisk dukning
Glöm allting som heter minimalism när det kommer till det kinesiska kökets mångåriga tradition – och likaså gäller dess dukning. More is more – men på ett rätt så behagligt sätt. Här guidar vi dig för hur du på bästa sätt skapar en stämningsfull höstdukning för smakerna från fjärran östern.
Blått og hvitt servise på blå duk

5 snabba dukningstips

  • Duka med stark karaktär men bestäm dig för en eller ett par färger som du arbetar med nyanserat. Exempelvis blått, där du matchar och missmatchar med olika typer av blå men framför allt ett gäng olika mönster. Det kan handla om skarpa geometriska former som blandas med mer harmoniska mönster från naturen, blommor och blad till exempel.
  • Var inte rädd för att plocka in element från djurriket i din dukning. Varför inte styla med porslin som har fiskfjäll-mönster eller rent utav avbildade djur som fåglar. Eller vad sägs om en fiskmönstrad tallrik?!
  • Våga experimentera med en accentfärg i din dukning, som exempelvis passande rött.
  • Glöm inte att addera naturelement för att ge den en lite mer lugn och organiska sista touch. Det kan handla om exempelvis att servera dina dumplings direkt ur ångkorgen eller använda bestick och andra attiraljer som har trädetaljer, exempelvis bambu.
  • Jobba med textiler för att få en höstmysig känsla och var inte rädd för att använda ganska tunga och dova nyanser. Det får porslinet att poppa på ett effektfullt sätt!

Favoritserier!

  • Tokyo Design Studios - serierna Japonica och Nippon
Tokyo Design Studio förenar det bästa av japanskt och nederländskt porslin och har ett brett sortiment av vackra skålar och tallrikar, i olika form och med olika glasyr och mönster. Det de flesta delar har gemensamt är den blåvita glasyren, det gör att alla delar harmoniserar bra med varandra. I varumärkets olika serier hittar du alltifrån stilrena och enkla mönster skapade av prickar eller smala streck till mer snirkliga mönster i form av blommor och naturmotiv. Mönstren är lätta att förtrolla sig i och det finns ett mönster för alla! Produkterna tillverkas i Japan.
  • Table Top Stories - serien Blå Mist
Table Tops Stories Mist är jordnära, rustik och tålig. Det glaserade stengodset kommer i flera olika delar som kan användas från frukost till middag. Duka enhetligt med samma färg eller skapa kontraster genom att kombinera delar med olika färgglasyr, på så sätt kan porslinet upplevas helt olika från gång till gång. Allt handlar om hur du kombinerar de olika delarna, men givetvis också hur du väljer att duka det övriga bordet och vilken mat du serverar! Serien Mist från Table Top Stories tillverkas i Portugal.
Blått og hvitt servise på blå duk med rød omgivelser