Skapa ordning vid spisen med en proffsig “Mise en place”
Mise en place är köksfranska för ”allt på sin plats” och handlar om att organisera och planera sin station före ett arbetspass i köket. Inte ens en professionell kock kan serva en fullsatt matsal utan sin ”miz ån plass”.
Kockar är mästare på att planera och förbereda. Grundarbetet med kniven och skärbrädan – att skala, hacka, skiva, med mera – ska vara klart innan gästerna börjar strömma till.
Med hjälp av en mise en place hinner en enda kock steka, koka, grilla, sautera, portionera, garnera och skicka ut tallrikar i en rasande fart.
Kraven är inte lika skyhöga i hemmaköket, men en väl förberedd mise en place gör det både enklare och roligare att laga mat åt hungriga gäster. Och det skadar inte att ha skålar som passar uppgiften perfekt.
Proffskockar föredrar ”små bleck”. Fyrkantiga skålar i rostfritt stål sparar utrymme och är både tåliga och hygieniska.
Mise en place-skålar
❥ Med proffskockens ”små bleck” som förlaga, men formgivna för hemmaköket. Den snygga brickan passar perfekt i ett vanligt kylskåp.
❥ Täta silikonlock av högsta kvalitet för praktisk förvaring.
❥ Rostfritt stål tål kokande vatten, syrliga ingredienser, redskap av stål, diskmedel, med mera.
❥ Stapelbara och med runda hörn för att enkelt komma åt innehållet.
❥ Enkla att rengöra. Tål maskindisk om och om igen.
Så gör du en mise en place
❥ Ta fram alla ingredienser i god tid och mät upp, rensa och tvätta det som behövs.
❥ Skala, hacka och förbered grönsaker och garnering.
❥ Placera ingredienserna separat i små och rena skålar. Förvara skålarna svalt och/eller täck dem med lock eller en fuktig släng.
❥ Organisera skålarna vid din arbetsplats. Målet är att du ska behöva göra så få utflykter till skafferiet som möjligt.
❥ Se fram emot effektivare, mer behärskad och roligare matlagning. Samt mer tid över för dina gäster.