Recept av Johanna CryerIngredienser100 g smör (rumstempererat)1 dl strösocker1 msk vaniljsocker3 msk kakao3 dl havregryn3 msk kallt starkt kaffeKrossad polkagris (för att rulla bollarna i)
Gör så härMixa ingredienserna: Lägg smör, strösocker, vaniljsocker, kakao och havregryn i en köksmixer eller matberedare. Mixa tills allt är väl blandat och smeten är jämn och fast.Tillsätt kaffet: Häll i det kalla, starka kaffet och mixa snabbt igen tills kaffet är väl blandat i smeten.Forma bollar: Ta små portioner av smeten och rulla till bollar, ungefär lika stora som en valnöt.Krossa polkagrisen: Lägg polkagrisarna i en mortel och krossa dem till små bitar. Du kan välja hur grovt eller fint du vill ha krossen, beroende på hur mycket textur du vill ha på bollarna.Rulla i polkagrisen: Rulla varje chokladboll i den krossade polkagrisen så att bollarna täcks jämnt.Kyl bollarna: Lägg chokladbollarna på ett fat och ställ dem i kylskåp i minst 30 minuter så att de stelnar och får en fastare konsistens.Serveringstips: Njut av chokladbollarna kalla, gärna till en kopp kaffe eller som en söt liten godsak på fikabordet.Variationstips: För en extra polkagrisigsmak kan du också blanda lite krossad polkagris direkt i smeten innan du formar bollarna.
Chokladbollar med krossad polkagris
Ge chokladbollarna en festlig uppdatering med krossad polkagris som ger både härlig smak och knäckigt krisp. Den lena choklad- och kaffekombinationen får ett uppfriskande lyft av den mintiga polkagrisen, vilket gör dessa bollar till en perfekt sötsak att bjuda på under vinterns mysiga fikastunder. Lätt att göra och oemotståndligt goda – ett måste på julens gottebord!
Recept av Johanna Cryer
Ingredienser
100 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Krossad polkagris (för att rulla bollarna i)
Gör så här
- Mixa ingredienserna: Lägg smör, strösocker, vaniljsocker, kakao och havregryn i en köksmixer eller matberedare. Mixa tills allt är väl blandat och smeten är jämn och fast.
- Tillsätt kaffet: Häll i det kalla, starka kaffet och mixa snabbt igen tills kaffet är väl blandat i smeten.
- Forma bollar: Ta små portioner av smeten och rulla till bollar, ungefär lika stora som en valnöt.
- Krossa polkagrisen: Lägg polkagrisarna i en mortel och krossa dem till små bitar. Du kan välja hur grovt eller fint du vill ha krossen, beroende på hur mycket textur du vill ha på bollarna.
- Rulla i polkagrisen: Rulla varje chokladboll i den krossade polkagrisen så att bollarna täcks jämnt.
- Kyl bollarna: Lägg chokladbollarna på ett fat och ställ dem i kylskåp i minst 30 minuter så att de stelnar och får en fastare konsistens.
Serveringstips: Njut av chokladbollarna kalla, gärna till en kopp kaffe eller som en söt liten godsak på fikabordet.
Variationstips: För en extra polkagrisigsmak kan du också blanda lite krossad polkagris direkt i smeten innan du formar bollarna.