/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Rökar

Rökar är ett spännande sätt att experimentera med matlagning. Utforska nya smaker på ett enkelt sätt med hjälp av eldrivna rökar. Placera din rök utomhus och bjud över vänner och familj på rökt lax, pulled pork, kött eller grönsaker i trädgården. Endast fantasin sätter stopp för vad du kan tillaga i våra rökar.
Rökar
Rökar
Finns i lager
Varumärke

    A

  • B

Kategori
Material
Designer
Färg
Pris
kr
kr
26269 produkter
40 av 26269 produkter
Ett enkelt sätt för att sätta ny karaktär på middagen är att använda sig av rökar. Genom att placera träflis i röken får råvarorna en ny smak. Bjud dina närstående på maträtter de tidigare aldrig smakat. Tillsammans kan ni testa olika spån, råvaror och tid för att ta fram den perfekta middagen.
Våra rökar placeras utomhus där de kan stå torrt. De är eldrivna vilket gör dem lätthanterliga, du behöver endast stoppa i och dra ur kabeln när du använder den.

Varmrökt

Det populäraste sättet att använda rökar är genom att varmröka dina råvaror. Det sker när temperaturen är kring 70 grader. När rökar är varma och har en temperatur runt 50-80 grader kan råvaran ta till sig aromerna. Beroende på råvara och recept kan det alltid variera något.

Användning

Fyll spånbehållaren men spån eller träflis efter tycke och smak. Koppla in kabeln och starta din rök. När röken är varm är det dags att stoppa in råvaran för tillagning. När du tillagar mat i rökar händer det ibland att du uppnår rätt temperatur i råvaran utan att du fått tillräcklig smak. Då kan du stänga av skåpet och ha kvar köttet eller fisken ett tag. Om du i stället får tillräckligt med smak men rätten inte är uppe i rätt temperatur än kan du ta ut träspånet. Fortsätt då ha på skåpet för att den ska fortsätta tillagas. När du har hittat den balans som du vill ha är middagen redo att ätas. Glöm inte att dra ur kabeln och tömma spånbehållaren när du stänger av röken.

Träflis

Det finns många olika sorters träflis och träspån att placera i rökar. Det är vanligt att man använder sig av smaksatt spån så som Hickory eller Mesquite. Då får du en kraftig röksmak på din rätt. Men det går även bra att röka vanligt trä, då används ofta al, ek eller bok. Hårda träslag är att föredra när du använder rökar. Om det är för mjukt som i gran och tall innehåller det ofta mycket kåda och maten kan smaka beskt. Vilken smak som passar bäst till respektive råvara är omdiskuterat, våga prova dig fram för att hitta vad du gillar mest.

Råvaror

Det finns i stort sett inga begränsningar för vilka råvaror du kan placera i rökar. Vanligast är fisk, lamm, kött och grönsaker men du kan även röka skaldjur, frukt eller lök. Testa dig fram och ta inspiration från olika recept. Beroende på vad och hur du vill röka kan röktiderna variera allt ifrån några timmar till dygn.

Alternativ

Om du inte får plats med stora rökar på din uteplats finns det andra alternativ. Vi har även flera rökpistoler att välja mellan med tillhörande spånflis som fungerar bra inomhus.