/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Tesilar

Med en tesil kan du enkelt brygga löste i en kopp eller en tekanna. Vare sig du söker en tetång med en tekula eller en klassisk tesil att placera ovanför muggen eller tekannan hittar du det hos oss. 
Tesilar
Tesilar
Te passar dygnets alla timmar. Vill du starta eller avsluta dagen på ett harmoniskt sätt passar en kopp te riktigt bra. Många tefantaster är överens om att det bästa teet är löste och för att dricka löste behöver du en tesil.

Olika typer av tesilar

Det finns tesilar som omsluter tebladen och som du kan lägga i tekoppen eller muggen och det finns silar som du placerar hängandes på muggens kanter för därefter att låta vattnet rinna igenom tebladen i silen.

Förvara löste

Förvara teet mörkt, lufttätt och långt ifrån livsmedel som doftar mycket. En plåtburk är ett exempel på en bra typ av förvaring.

Tillreda te

Hur du ska tillreda ditt te bör främst avgöras av vad du tycker är godast, men om du vill kan du även följa olika riktlinjer för olika tesorter.
När du väl har bryggt teet brukar det hålla sig fräscht i ungefär en timme. Efter en timme kan det börja ändra smak.

Vattnet

Vattnet ska vara kallt och rikt på syre för att få fram den bästa smaken ur teet. När du kokar upp vattnet är det viktigt att du avbryter processen precis innan det börjar bubbla. Låter du det koka kommer syret nämligen att försvinna. Beroende på var du bor i landet kommer teet att smaka olika. Det är kalkhalten i vattnet som till stor del påverkar tesmaken.

Svart te

Från början drack man enbart grönt te, men eftersom hållbarheten för det inte var så bra och då inte alltid höll sig under export togs svart te fram. Svart te är fortfarande det te som det dricks mest av i Europa. Det svarta teet är lätt att smaksätta. Svart te ska bryggas i en vattentemperatur precis under 100 grader och därefter dra i 3–5 minuter.

Grönt te

Grönt te har alltid varit störst i Asien, speciellt i Kina. I Sverige har intresset för grönt te blivit större ökat på senare år, kanske framförallt för att det ofta beskrivs som ett hälsosamt te. Grönt te ska dra i 70–80 grader i 1–3 minuter. För att teet ska bli som mest hälsosamt sägs det att det ska dra i 3–7 minuter. Smaken kommer du att bli mer besk. Gröna teblad kan användas flera gånger, men måste då hållas blöta mellan gångerna.

Oolongte

Oolong är en grupp av teer som har oxiderat i olika grad. Enkelt sammanfattat kan det beskrivas som en blandning mellan svart och grönt te. Oolongte ska helst dra i 2–3 minuter och bladen kan återanvändas flertalet gånger.

Vitt te

Vitt, grönt och svart te kommer från samma planta. Tillverkning av vitt te sker nästan enbart i Kina och Indien.
Det vita teet påminner mycket om det gröna, men smakmässigt och framställning är skillnaderna relativt stora. Många klassificerar det vita teet som det mest hälsosamma. Vill du undvika koffein passar vitt te bra.
Vitt te ska tillredas i 70–80 grader. Teet är väldigt milt. Låt det dra tills det smakar så som du önskar.

Rött te

Rött te kallas även rooibos och är inte gjort på teblad, utan är bark från busken Aspalathus linearis. Rött te skiljer sig därför på många sätt från andra tesorter. Rött te ska dra i 4–5 minuter i vatten som är knappt 100 grader.